Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
DYRT. Ifølge en ny undersøgelse har halvdelen af de adspurgte familier fået færre penge mellem hænderne i forbindelse med deres barselsorlov - i snit 8.300 kroner om måneden.
Foto: JAN DAGØ

DYRT. Ifølge en ny undersøgelse har halvdelen af de adspurgte familier fået færre penge mellem hænderne i forbindelse med deres barselsorlov - i snit 8.300 kroner om måneden.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældre, spar op: En baby betyder markant dårligere økonomi

De fleste førstegangs-forældre oplever indtægtsfald og stigende udgifter.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tykke kinder, tandløse smil, utallige bleskift og nætter uden sammenhængende søvn.

En stensikker cocktail, når familiens førstefødte ser dagens lys.

Men en ting er lige så sikker, som at vennerne nu kommer til at se mindst fem daglige Facebook-opdateringer om vidunderet:

Baby betyder øgede udgifter - og mange tilfælde også markante fald i indtægten. Det viser en netop offentliggjort undersøgelse fra Penge- og Pensionspanelet i Finanstilsynet.

Læg et budget
Godt halvdelen af de adspurgte familier har fået færre penge mellem hænderne i forbindelse med deres barselsorlov. Det drejer sig i gennemsnit om 8.300 kroner om måneden.

»Det er klart, at de fleste vil opleve et fald i indtægten, når de går på barsel, men at halvdelen mister gennemsnitligt mere end 8.000 kroner om måneden, er overraskende«, siger Louise Skjødsholm, sociolog og fuldmægtig hos Penge- og Pensionspanelet.

Og samtidig med at indtægterne i en periode falder, stiger udgifterne tilsvarende. Ifølge Penge- og Pensionspanelets tal bruger danske forældre i gennemsnit knap 3.700 kroner mere om måneden, når de har fået deres første barn.

Alene i det første halve år bruger en gennemsnitsfamilie godt 15.800 kr. på babyudstyr.

GUIDE

»De høje udgifter kombineret med de lavere indtægter får os til på det kraftigste at anbefale, at vordende forældre lægger et budget«, siger Louise Skjødsholm.

Ifølge Penge- og Pensionspanelet, har godt halvdelen af de førstegangsfødende forældre ikke sparet op til uforudsete udgifter som en dyr tandlægeregning, et kaput køleskab eller dyre investeringer i den lille ny.

»Hvis man ikke har en 'buffer' til de uforudsete regninger, kan man være nødsaget til at tage et af de dyre forbrugslån, for eksempel når man står i babyforretningen og skal have ny barnevogn eller noget lignende. Men det er meget uheldigt, for det kan som bekendt blive rigtig dyrt«, siger Louise Skjødsholm.

»Det kræver en lille indsats at få overblik over økonomien i familien, men det er godt givet ud. Så undgår man ubehagelige overraskelser, fordi man ikke tager højde for, hvor mange penge, det faktisk koster at få sit første barn«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden