Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FRADRAG er ændret, fjernet eller kommet til. Tjek reglerne, så du ikke bliver overrasket over skatten næste år.
Foto: THOMAS BORBERG

FRADRAG er ændret, fjernet eller kommet til. Tjek reglerne, så du ikke bliver overrasket over skatten næste år.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er ni regler, der kan spare dig for et skattesmæk

Se her, om du kan spare skat i dette år - eller kommer til at betale mere.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Måske har du lige fået penge tilbage i skat. Eller måske skylder du i stedet statskassen penge, fordi du betalte for lidt i skat sidste år.

Under alle omstændigheder kan det være en god idé at tjekke de nye skatteregler, der gælder for indkomståret 2012, så du er på forkant.

LÆS ARTIKEL

Der er nemlig både højere og lavere fradrag i den liste, som Penge & Privatøkonomi har samlet.

Ratepensioner
Loftet over, hvor meget du må indbetale på en ratepension med skattefradrag er sænket til 50.000 kroner.

Det betyder, at hvis du sparer mere end dette beløb årligt op til alderdommen, skal du vælge livrenter, hvis du vil have det højest mulige fradrag i topskatten

og

Reglerne for kapitalpensioner er uændrede, så du stadig kan få bundskattefradrag for indbetalinger op til 46.000 kroner årligt.

Velgørenhed
Du kan få fradrag for gaver til visse velgørende foreninger. Hidtil dog kun for beløb, der oversteg 500 kroner. Men fra indkomståret 2012 kan du trække hele beløbet fra, dog max. 14.500 kroner.

Sort arbejde
I kampen mod sort arbejde er det nu blevet et krav, at håndværkerregninger over 10.000 kroner skal betales digitalt - altså ikke kontant.

Derfor er det en god idé at bruge netbank, så du kan bevise betalingen. Ellers kan du i værste fald komme til at hæfte, hvis din håndværker ikke har svaret skat og moms.

Husk også, at muligheden for fradrag for visse håndværkeropgaver kører videre i år.

Biler
Grøn ejerafgift samt vægtafgiften steg med 4,6 procent per 1. januar 2012. For en familie med to personbiler vil det betyde en øget omkostning på cirka 200-300 kroner årligt.

Vennetjenester
Du skal ikke længere betale skat for venne- og familietjenester, og det er heller ikke skattepligtigt for modtageren, hvis du hyrer hjælp derhjemme af unge under 16 eller pensionister, så længe det er i privat regi - for eksempel til børnepasning og havearbejde.

Det skattefrie beløb må dog ikke overstige 10.000 kroner for pensionisternes vedkommende.

Pc-ordning
Fra 2012 kan du som udgangspunkt ikke have en pc med tilbehør som en del af en bruttolønsordning (lønomlægningsaftale), hvis computeren ikke er arbejdsmæssigt begrundet, men kun opfylder private behov.

Det betyder, at du som medarbejder skal beskattes af en pc, som du selv har betalt gennem en reduktion i lønnen – og det er ikke fordelagtigt. For ordninger, der er aftalt senest den 31. december 2011, er der lavet en overgangsregel, der gælder til og med 2014.

Telefonskat
Multimedieskatten er afskaffet, men til gengæld skal du i 2012 betale skat af fri telefon, hvis din arbejdsgiver stiller telefon til rådighed for private samtaler. Derudover bliver du beskattet, hvis du får en internetforbindelse betalt uden at have adgang til firmaets netværk.

LÆS

Den skattepligtige værdi af fri telefon samt internetforbindelse uden adgang til arbejdsgiverens netværk er fastsat til 2.500 kroner. De to ting beskattes samlet, og beskatning af fri telefon omfatter både fastnet, mobiltelefon, selve telefonen samt abonnements- og samtaleudgifter.

Ægtefæller får rabat på de 2.500 kroner, hvis de var samlevende ved indkomstårets udgang, og deres samlede værdi af fri telefon udgør mindst 3.300 kroner.

Rabatten er 25 procent for hver ægtefælle, og den gives først på årsopgørelsen.

Medarbejderaktier
Beskatningen af medarbejderaktiernes værdi sker fremover som løn i det år, hvor medarbejderen får endelig ret til aktierne. Der skal også betales 8 procent arbejdsmarkedsbidrag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der skelnes mellem to typer ordninger:

Generelle ordninger, hvor alle medarbejdere tilbydes deltagelse. Her gælder de nye regler som udgangspunkt for tildelinger af aktier, der er sket eller sker efter den 1. januar 2012.

Individuelle ordninger, hvor de nye regler som udgangspunkt har virkning for aftaler, der er indgået efter den 20. november 2011.

Sundhedsforsikringer

Som medarbejder skal du fremover betale A-skat af præmien på en sundhedsforsikring, hvis din arbejdsgiver betaler for en forsikring for dig.

Skatten vil typisk ligge mellem 900 og 1.200 kroner om året afhængigt af præmiestørrelsen og din skatteprocent, og den nye skat skal betales løbende i forbindelse med lønudbetalingen.

Det er dog stadig skattefrit at modtage arbejdsgiverbetalt forebyggelse, behandling af arbejdsrelaterede sygdomme og skader samt sundhedstjek, der foretages på arbejdspladsen som personalepleje.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden