Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt

BETALING. Hvis renteudviklingen fortsætter i negativ retning, kan det komme til at betyder, at du skal betale for at have penge stående i banken. (Arkivfoto)

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske Bank: Negativ rente til kunderne kan komme på tale

Efter et usædvanligt træk fra Nationalbanken vil Danske Bank ikke udelukke negative renter.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nationalbanken sænkede i går den rente, almindelige banker skal betale for at sætte penge ind, til negative -0,2 procent. Det betyder, at almindelige danske banker nu skal betale for at sætte penge i Nationalbanken.

Med den udgift i sigte kunne en reaktion fra bankerne tilsvarende være at give en negativ rente på danske bankkunders lønkontoer og andre indlån.

Danske Bank afviser imidlertid over for Politiken, at det ligger lige om hjørnet, at bankens kunder – så at sige – skal betale penge for at have penge stående i banken.

LÆS ARTIKEL Afdelingsdirektør i Danske Bank Karsten Ahlquist påpeger dog, at banken »gør sig sine overvejelser om, hvordan vi vil håndtere det, og at der ikke er truffet nogen endelig beslutning endnu«. »Det koster os selvfølgelig nogle penge, når man nedsætter vores indlånsrente i Nationalbanken. Men vi har ikke truffet nogen beslutning om, hvilke actions vi tager«, siger Karsten Ahlquist. Det er altså en reel mulighed, at kunderne i Danske Bank kan komme til at betale en negativ rente på deres lønkonti?»Ikke her og nu. Det kommer an på, hvor lang tid renten er negativ, og hvor negativ den bliver. Ud fra en vurdering af det må vi se på, hvilke tiltag vi gør«. Men en negativ rente på lønkonti er altså en mulighed i Danske Bank?»Alt kan ske. Men vi har ikke truffet beslutning om, hvordan vi vil håndtere det, og det er ikke ret sandsynligt. Det kommer også an på, hvordan vores forskellige konti er skruet sammen, og hvordan vores grundlag er«, siger Karsten Ahlquist. Bare lige en gang til, for at være helt sikker. Efter Nationalbankens rentenedsættelse vil Danske Bank altså ikke udelukke, at jeres kunder på et tidspunkt skal betale for at have penge stående i banken? »Hvis renten bliver væsentligt mere negativ, end den er nu, kan vi ikke udelukke, at det kan komme i betragtning, at man skal betale for sine indlån. Om end jeg synes her og nu, at det er ret usandsynligt, at vi kommer dertil«, siger Karsten Ahlquist. Skræmmer investorer væk

Han pointerer samtidig, at banken vil gå langt for at undgå negative rente, fordi det vil sætte gang i negative effekter. »Hvis man går til minus, vil nogle måske overveje at trække penge ud og lægge dem i madrassen. Det vil øge kontantmængden osv. De psykologiske effekter skal vi også have vurderet, før vi træffer en beslutning om, hvorvidt vi overhovedet skal gøre noget«, siger Ahlquist.

LÆS ARTIKEL Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard mener omvendt slet ikke, det ligger i kortene, at bankkunderne skal til at betale negative renter. »Det her er et mellemværende for bankerne. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at en bank vil gøre det«, siger hun. Rentenedsættelsen kom, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) få timer før sænkede renterne på ind- og udlån til et rekordlavt niveau. Nationalbanken fulgte så efter. Ifølge Lone Kjærgaard er det nu Nationalbankens håb, at den negative indlånsrente vil afholde investorerne fra at købe kroner. Noget, der igen vil føre til en svagere kronekurs til gavn for eksporten. »Hensigten er, at det skal smitte af på renterne og det (statsobligationer, red.), investorerne kan købe. For når de får lavere renter, gider de ikke købe dansk. Derefter er der også færre, der veksler om fra euro til kroner, og dermed kommer der mindre pres på valutakursen«, siger hun.
Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden