Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BO SVANE
Foto: BO SVANE

Bliver efterlønspengene ikke brugt til indkøb men til afvikling af gæld, opsparing eller investering, så vil det dog også have en positiv virkning på dansk økonomi.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne beholder efterlønspengene i banken

Milliarder i udbetalte efterlønsbidrag har ikke sat gang i privatforbruget.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udbetalingen af efterlønsbidragene har endnu ikke har sat gang i danskernes forbrug. Det konkluderer økonom i Danske Bank, Jens Nærvig Pedersen, efter at nye tal fra Danmarks Statistik viser et fald i detailsalget på 0,3 procent fra maj til juni.

»Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at vi ikke er i stand til at sige, hvordan detailomsætningen og forbruget ville have udviklet sig, hvis ikke danskerne havde fået efterlønspengene mellem hænderne. Vi kan kun konstatere, at det ikke har været tilstrækkeligt til at sætte gang i forbrugsvækst«, skriver Jens Nærvig Pedersen i en kommentar.

Bliver på bankkontoern

Efterlønspengene kan dog fortsat blive brugt på øget privatforbrug til gavn for dansk økonomi.

»Tal fra Nationalbanken indikerer, at efterlønspengene er blevet stående på bankkontoen. Det kunne tyde på, at de fleste modtagere overvejer, om pengene skal gå til forbrug eller i stedet bruges på afvikling af gæld, ny opsparing eller måske investeres«, siger Jens Nærvig Pedersen.

LÆS ARTIKEL

Bliver efterlønspengene brugt til afvikling af gæld, opsparing eller investering, så vil det dog også have en positiv virkning på dansk økonomi.

Faldet i detailsalget kommer oven på en lille stigning i maj, men generelt har detailsalget ligget fladt de seneste måneder.

Det er ikke overraskende for økonomerne, der har set udviklingen i dankort-omsætningen, der er en bedre indikator på danskernes hang til at øge privatforbruget.

Seniorøkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt, kalder det skuffende.

»Taget i betragtning af, at der er blevet udbetalt omtrent 15 milliarder kroner af efterlønspengene allerede i april, kunne man have håbet på en væsentligt bedre udvikling«, siger Niels Rønholt.

Set i lyset af de store fald i huspriserne og den faldende realløn bliver privatforbruget næppe den en større drivkraft for den danske økonomiske vækst foreløbig. konkluderer Niels Rønholt.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden