Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

populært. Netsalg af brugte møbler boomer i disse år. (screendump fra dba.dk)

populært. Netsalg af brugte møbler boomer i disse år. (screendump fra dba.dk)

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nethandlen boomer: Snart er vi alle sammen marskandisere

Interessen for at handle brugte møbler, tøj og elektronik har aldrig været større.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskernes interesse for at handle brugte møbler, tøj og elektronik har aldrig været større.

Den økonomiske krise får en del af skylden, men udviklingen er også et resultat af en større fortrolighed med nethandel, mener professor i forbrugeradfærd.

Om det er den økonomiske krises skyld, er omdiskuteret. Men i hvert fald er det tydeligt, at danskernes interesse for handel med brugte varer er steget støt og roligt, siden den amerikanske bank og finanskoncern Lehman Brothers i september 2008 krakkede og startede den finanskrise, som det meste af den vestlige verden stadig slås med.

Gladere for nettet
Udviklingen dokumenteres af Forening af Danske Interaktive Medier (FDIM), der for Politiken har optalt antallet af registrerede bruger på de tre dominerende brugtcentraler i Danmark – DBA, Gul og Gratis og Trendsales.

Hvor de tre websites ved finanskrisens start i september 2008 havde 1,14 millioner registrerede brugere, var antallet ved den seneste optælling i august 2011 1,46 millioner, hvilket er det højeste antal, siden FDIM begyndte sin optælling i maj 2007.

LÆS OGSÅ

Med til historien hører selvfølgelig, at danskere i det hele taget bare er blevet gladere for nettet. Siden maj 2007 er antallet af netkøbere således steget med 10,9 procent. I den samme periode er antallet af brugere på de tre brugtsites imidlertid steget med 27,2 procent.

Når danskernes interesse for handel med loftets gemmer vokser, kan det skyldes en ny sparsommelighedstrend, mener professor i forbrugeradfærd John Thøgersen fra Aarhus Universitets Business and Social Sciences, der tidligere var kendt under navnet Handelshøjskolen i Aarhus.
LÆS OGSÅ


»Det ligger jo lige for at tolke den økonomiske udvikling ind i den stigende interesse for handel med brugte varer. At spare penge ved at købe brugt og tjene penge ved at sælge genstande, som du ellers ville forære væk, virker selvfølgelig særligt tillokkende i økonomiske udfordrende tider«, siger han. John Thøgersen tvivler dog på, at den økonomiske krise er hele forklaringen på, at danskerne fatter en stigende interesse for at købe og sælge loftets gemmer via internettet.

»Helt grundlæggende er der jo ikke nyt i danskernes interesse for at handle med brugte varer. Vi har altid haft marskandisere, loppemarkeder og garagesalg. Det nye er måske mere, at danskernes er begyndt at handle brugte varer over nettet. Vi er blevet mere fortrolige med nethandel, og i takt hermed er handlen med brugte varer også steget«, siger John Thøgersen.

Brugtsalgsværdien betyder noget
Det er også holdningen hos direktør og medstifter af Trendsales Martin Falslev Andersen, der ikke overraskende er godt tilfreds med danskernes voksende lyst til at sælge og købe varer over nettet.

»Mange har travlt med at sige, at det er den økonomiske udvikling, der er skyld i den voksende interesse for brugthandel. Det mener jeg ikke nødvendigvis er tilfældet. Jeg tror, der er tale om en trend, der rækker langt ud over de eksisterende økonomiske problemer«, siger han.

Martin Falslev Andersen mener, at danskerne er begyndt at tænke brugtsalgsværdien med ind i deres køb, særligt når det gælder børnetøj. Han har hørt fra flere butikker, at når et forældrepar diskuterer prisen på eksempelvis en flyverdragt, siger den ene part – ofte kvinden – at det også skal regnes med, at den kan sælges igen, når den er blevet for lille til deres eget barn. Men det gælder kun for dyrere varer, da en flyverdragt fra Bilka ifølge Martin Falslev Andersen ingen gensalgsværdi har. »Det er kvaliteten, der er afgørende. Du vil altid kunne sælge et brugt Rolex eller en Mulberry taske«, siger han.

Overforbrug er passé
Hos DBA oplever de også en stigende interesse for brugthandel. Det ses ved, at hvor DBA sidste år havde 5,4 millioner privatannoncer, forventes antallet i år at blive cirka 7,3 millioner.

Udviklingen er gået særlig stærkt på elektronikområdet, hvor brugte mobiler – iPhones er DBA’s hurtigst sælgende vare – og aflagte bærbare computere er storsællerter. Ligeledes ses en eksplosiv udvikling i køb og salg af møbler, børnetøj og modetøj, fortæller kommunikationschef Simon Karsø fra DBA, der i dag ejes af den amerikanske eBay, der er blandt verdens største internetbaserede handelspladser.

»Danskerne har fået øjnene op for, at de ved at sælge deres aflagte varer kan få et tilskud til sommerferien eller få råd til nogle større julegaver. Samtidig tror jeg, at brugthandel er en modreaktion på det overforbrug, der herskede i bobleårene. Det er blevet acceptabelt at sige, at man har købt en brugt iPhone til sin søn eller en brugt designertaske«, siger Simon Karsø fra DBA.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Har ikke set toppen endnu

Alt sammen er det selvfølgelig med til at skæppe godt i brugtsitenes kasser. For selv om det er gratis at sætte en annonce op på DBA, koster det et mindre beløb på op til 20 kroner, hvis din annonce skal have ekstra blikfang eller tid på sitet. Ligeledes koster det, hvis du vil have såkaldt gallerivisning af din annonce på Trendsales. Endnu dyrere er det, hvis du vil sælge din brugte stol eller jakke hos et af auktionshusene. Hos Lauritz.com er det mindste sælgersalær 250 kroner og ellers 12 procent af hammerslagsprisen.

Men trods udgifterne ved brugthandel forventer professor John Thøgersen fra Aarhus Universitet, at danskernes interesse for køb og salg af brugte varer kan fortsætte sin stigning.

»Jeg tror ikke, at vi har set toppen endnu. Jo lettere det er at handle brugt, desto mere vil det blive brugt«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden