Forhindring. Har en én gang været på hospitalet efter et selvmordsforsøg, kan et blive svært at tegne forsikring senere i livet.
Foto: FINN FRANDSEN

Forhindring. Har en én gang været på hospitalet efter et selvmordsforsøg, kan et blive svært at tegne forsikring senere i livet.

Privatøkonomi

Forsikringsselskaber afviser kunder efter selvmordsforsøg

Forbrugerrådet kalder det problematisk at svage grupper sorteres fra.

Privatøkonomi

Det kan nemt blive en kostbar affære at køre galt i bilen eller komme til skade på rejsen, hvis man tidligere har forsøgt at begå selvmord.

Ifølge landsforeningen Sind afviser mange forsikringsselskaber nemlig personer, som har forsøgt at tage deres eget liv.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Forbrugerrådet: Problematisk Afvisningerne dækker alt fra indbo- og rejseforsikringer til ulykkes- og livsforsikringer, siger Knud Kristensen, formand for Sind.

»Det gør det svært for dem at leve et almindeligt liv med samme tryghed og muligheder som andre, hvis man for eksempel bliver syg eller får nedsat arbejdsevne. Og ofte kan de ikke rejse ud af landet, med mindre de vil risikere at tage af sted uden dækning og hjemmetransport, hvis de skulle komme til skade«, siger han.

Problemet opstår, hvis man havner på skadestuen efter sit selvmordsforsøg. For så bliver det registreret, og det har man pligt til at informere forsikringsselskaberne om i sine helbredsoplysninger, når man skal tegne en forsikring.

Og det er i den forbindelse, at man risikerer at blive afvist.

I Forbrugerrådet er man imod, at ikke alle kan forsikres på lige fod. Det er med til at underminere grundtankerne bag forsikringsordningen, mener Mads Mølgaard Braüner, der er jurist i Forbrugerrådet.

»Det er problematisk, at nogle grupper bliver betegnet som svagere og sorteres fra. Det kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte og personens familie. Forsikring bør være en solidarisk ordning, hvor alle støtter fælles for at kunne få individuel hjælp i tilfælde af eksempelvis tyveri, sygdom eller ulykke«, siger han.

»Nogle skal jo betale«

Den kritik afviser Anne Seiersen, der er underdirektør i brancheforeningen Forsikring & Pension.

»Det er helt legitimt for forsikringsselskaberne at afvise eller kræve forhøjede præmier eller gøre undtagelser, hvis det efter en konkret vurdering antages, at der er en højere sandsynlighed for, at der skal udbetales erstatning«, siger Anne Seiersen.

LÆS OGSÅ

Hun oplyser, at forsikringsselskaberne normalt kun spørger til helbredsoplysninger, som går 5 til 10 år bagud i tiden. Men er der begrundet mistanke, kan forsikringsselskaberne kræve uddybende oplysninger.

Derfor kan et selvmordsforsøg i for eksempel ungdommen gøre det vanskeligt at tegne forsikringer mange år frem.Hvis forsikringsselskaberne ikke afviser personer med højere erstatningsrisiko, vil det få konsekvenser for alle, siger Anne Seiersen.

»Nogen skal jo betale for det. Præmien vil stige for alle kunder, erstatningerne vil generelt blive mindre eller også vil der være flere sygdomme og ulykkestilfælde, som ikke kan dækkes«, siger hun.

Men det er ikke rimeligt, at forsikringsselskaberne kan gå tilbage og for eksempel afvise personer, som har forsøgt selvmord for 10, 20 eller 30 år siden, hvis de er velfungerende og raske.

Det mener lektor i forsikringsret på Københavns Universitet Ivan Sørensen. Han mener, at politikerne bør indføre de samme regler som i Sverige og Norge, hvor forsikringsselskaberne har kontraheringspligt - det vil sige pligt til at forsikre alle.

Vælger forsikringsselskaberne at afvise en kunde, kræver det en legitim og skriftlig begrundelse, som den afviste har mulighed for at gå til domstolene med.

»Det vil gøre det sværere for forsikringsselskaberne på forhånd at udelukke visse grupper uden en grundig og legitim vurdering. I Danmark kan Ankenævnet for Forsikring sjældent tage sager op, fordi forsikringsselskaberne ikke har kontraheringspligt og derfor kan afvise kunder på grund af helbredsoplysningerne«, siger han.

Mellem 6.000 og 12.000 danskere forsøger årligt at begå selvmord.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden