Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SØREN SCHNOOR
Foto: SØREN SCHNOOR

Billigt. Hvis du køber et hus til 1,8 millioner og låner pengene hos et realkreditinstitut, så koster det 7.500 kroner i 30 år.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lav rente giver unik chance for at høvle boliggæld af

Har du lån i huset, er der lige nu rig mulighed for at 'arbejde' med gælden.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er historisk billigt at låne penge til et huskøb i øjeblikket - uanset, om du vælger et lån med fast rente eller et flekslån med variabel rente.

Og den lave rente kan med fordel bruges til det, der hedder gældspleje: Ligesom det er smart at spare op, når renten er høj, kan det nemlig være lige så fornuftigt for økonomien at høvle af på en gæld i perioder med lav rente som nu.

LÆS ARTIKEL

En unik situation
»Næsten alle har derfor mulighed for at arbejde med deres lån, og det gør den nuværende situation privatøkonomisk unik«, påpeger den uafhængige rådgiver Kim Valentin i sit nyhedsbrev.

Der kan både være gældspleje i et lån med fast rente og i et flekslån - men hvad der på længere sigt bedst kan betale sig, afgøres af renteudviklingen i de kommende år. Og den er som bekendt umulig at forudsige med sikkerhed.

Kim Valentin viser muligheden for gældspleje med et eksempel:

Fast rente er sikkert
Hvis du i dag køber et hus og låner 1,8 millioner kr. hos et realkreditinstitut, så koster det ca. 7.500 kr. efter skat hver måned, hvis du vælger et 30-årigt fastforrentet lån med afdrag.

Her er fordelen, at du kender størrelsen af din husleje i årene fremover - men selv om renten er lav, går en pænt stor del af den månedlige ydelse på et fastforrentet lån alligevel til rente fremfor afdrag på gælden.

LÆS ARTIKEL

T-lån giver større afdrag
Hvis du i stedet tager udgangspunkt i de 7.500 kr. efter skat, som et fastforrentet lån koster månedligt, kan du - til den samme pris - skrue et lån sammen, der efter fem år har gjort din gæld 133.000 kr. mindre, end hvis du kørte med det fastforrentede lån.

Simpelthen, fordi en større del af ydelsen går til afdrag.

Det gælder nemlig for den særlige variant af flekslånet, der hedder et T-lån. Her bestemmer man selv, hvor stor den månedlige ydelse er. Så hvis renten stiger, ligger ydelsen fast - til gengæld forlænges løbetiden.

Renten er joker
Hvis man samtidig kombinerer T-lånet med muligheden for at låse den lave rente fast i 5 år, får du i øjeblikket både en fast ydelse, en lav rente og sikkerheden for, at du om 5 år har barberet en betydelig del af din gæld.

Men det betyder ikke, at man altid kan udpege flekslånet som det, der bedst betaler sig, understreger Kim Valentin.

»Det fastforrentede lån kan stadig nå at vise sig at være mest fordelagtigt«, skriver han i nyhedsbrevet.

»Hvis renten i samfundet i løbet af de næste fem år stiger tilstrækkeligt meget, så falder den restgæld, der er på dit lån. For når renterne stiger, falder kurserne på de fastforrentede lån – det gælder altid«.

Konvertering med gevinst
Det betyder, at hvis kursen på det fastforrentede lån falder til f.eks. kurs 85, så kan lånet konverteres og indfries ved, at man kun skal betale 85 procent af restgælden.

I eksemplet, hvor lånet er på 1,8 millioner kr., betyder det en skattefri kursgevinst på cirka. 220.000 kr. Altså kan der på denne måde i et hug skæres en endnu større bid af gælden, end hvis du havde valgte flekslånet med den lave rente og det større afdrag.

LÆS ARTIKEL

Et individuelt valg

Valget er særdeles vanskeligt og afhænger altid af folks konkrete situation, siger Kim Valentin:

»Du kan i de fleste tilfælde ikke få begge dele - stort afdrag og lille usikkerhed om renten - i ét lån. Du skal vælge det, der er bedst for dig«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden