Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Strøm. Meget vand i de nordiske vandkraftværker gør prisen på el lav i øjeblikket. Vil man have sin strøm billigere, kan man overveje at købe strøm efter den variable pris. Arkivfoto

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan kan du udnytte sommerens lave elpriser bedst

I øjebilkket er de nordiske vandmagasiner fyldt, hvilket gør strømmen billig.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når det regner i Norge og Sverige, har de danske el-kunder grund til at glæde sig. Store mængder nedbør hos vores naboer mod nord, kan nemlig ses på prisen på dansk el.

En stor del af den elektricitet, der bruges i Danmark kommer fra vandkraftværker i Norge og Sverige, og de har i løbet af sommeren samlet meget vand i deres vandmagasiner.

»Prisen på el er meget lav på spotmarkedet netop nu, og det er fordi, der er meget vand i de norske og svenske floder. Det har regnet meget og meget sne er smeltet, hvilket betyder, at der produceres meget strøm i de nordiske vandkraftværker«, siger Peter Meibom, afdelingschef for strategisk analyse hos Dansk Energi.

LÆS OGSÅ

Hvis man vil udnytte den lave pris kan man ifølge Peter Meibom overveje at opgive sin fastpris-aftale, hvis man har sådan en. Man kan undersøge elpriserne nærmere på elpristavlen.dk, som, ud over Dansk Energi, bliver drevet af blandt andet Energitilsynet, Forbrugerstyrelsen og Forbrugerrådet.

»Lige nu kan man spare penge ved at vælge en variabel pris, og så være heldig at få en lav pris de næste par måneder«, siger han.

Priserne stiger snart
Snart kommer efterår og vinter og med dem højere elpriser. Selvom priserne er lave i øjeblikket er der ikke noget, der tyder på, at de fortsætter med at være det.

»Med hensyn til at gå ind og sikre en lav pris på en længere bane, det kræver, at der er nogen, der udbyder et sådant fastpris-produkt, og det ser jeg ikke endnu. Sådan noget kommer først, når udbyderne forventer, at prisen vil være lav i længere tid«, siger Peter Meibom.

Undtagelsen kan være specielle tilbud, hvor man kan holde prisen lav i begyndelsen af leveringen.

»Lige nu kan jeg ikke se, at der er produkter, hvor man kan sikre prisen til en meget lav pris over lang tid. Undtagen de produkter, hvor der er tale om et introduktionstilbud. Der kan godt være tilbud, som giver rabat de første 3-4 måneder«, siger Peter Meibom.

Variabel pris er billigst i længden

Kan man leve med risikoen for lejlighedvis høje elpriser, kan man med fordel vælge den variable pris på trods af, at den stiger i de kolde måneder.

»Forholdet mellem variabel og fast pris er lidt ligesom et banklån. Hvis du vil have sikkerhed for din elpris et, to eller tre år frem, så kommer du til at betale lidt mere i forhold til at vælge et variabelt prisprodukt«, siger Peter Meibom.

LÆS OGSÅ

Med en fastprisaftale ligger risikoen for prisudsving hos leverandøren. Det er dem, som kan blive presset, hvis prisen på strøm bliver højere end den pris de har aftalt at levere til. Det er denne risiko man betaler sig fra ved at købe til en fast pris, og derfor er der penge at spare, hvis man er villig til selv at påtage sig denne risiko.

»Generelt vil et variabelt prisprodukt være billigere på den lange bane, men du risikerer, at der pludselig kan komme en måned, hvor prisen vil være høj«, siger Peter Meibom.

Sådan et stort prisudsving skete i januar måned i både 2010 og 2011. Her steg den variable pris, den såkaldte spotpris, til omkring dobbelt så meget som prisen på et 12 måneders fastprisaftale.

I øjeblikket er den variable pris 8 øre billigere per kilowatt-time end den forsyningspligtige pris, som er den pris man køber til, hvis man ikke selv aktivt vælger en anden leverandør end den, som har forsyningspligten i ens område.

De 8 øre vil ifølge Peter Meibom blive til en årlig besparelse på 300 kroner for et almindeligt parcelhus.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden