Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

prisstigning. Det bliver dyrere både på bidragssatsen på på rentesatsen at finansiere en bolig med flekslån. Og især de afdragsfrie får stigningerne at mærke.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre ud af fire realkreditkunder rammes af stigende priser

Alle fleks- og afdragsfrie lån rammes. Nordea Kredit: Det stopper ikke her.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kun hver fjerde af kunderne hos Nordea Kredit slipper uden om de forhøjelser af blandt andet bidragssatserne, som Nordea Kredit og flere andre realkreditinstitutter sætter i værk snart.

De 25 procent af kunderne er dem, der har fastforrentede lån, som de betaler afdrag på. Alle andre kommer til at betale forhøjede bidragssatser afhængigt af, hvor højt de har belånt boligen og hvilken type flekslån, de har.

Endnu ingen tal på stigningen

Det fremgik efter et møde i dag i Nordea Kredit, hvor modellen for de nye bidrag blev lanceret, men uden at Nordea Kredit kunne sætte tal på, hvor meget dyrere et F! lån på en milliion kroner bliver for eksempel.

Det vil til gengæld blive offentliggjort i slutningen af august eller i begyndelsen af september, fortæller Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

LÆS ARTIKEL

Men de prisstigninger, der indføres 1. januar 2013 på grund af større udgifter til drift af låntyperne er ikke de sidste.

»Det stopper ikke her - kravene fra blandt andet EU og fra ratingfirmaer bliver helt sikkert skærpede også fremover«, siger Lisa Nytoft Bergmann, som derfor forudser flere prisstigninger på lånernes bidragssatser.

Samtidig med offentliggørelsen af de forhøjede priser først på efteråret, lancereres Kort Rente - en lånetype, som baserer sig på en treårig obligation men som får tilskrevet ny rente hvert halve år.

Realkreditinstituttet tilbyder fra efteråret og frem til 1. januar, at flekslånere og afdragsfri lånere kan konvertere deres lån, uden at realkreditinstituttet tager sig betalt for det.

Kort Rente har ifølge Lisa Nytoft Bergmann den fordel, at eventuelle renteændringer finder sted oftere, så boligejeren løbende kan justere sin økonomi efter rentesatsen og dermed undgå de store rentesmæk.

»Så kommer det til at ske oftere og med knapt så store udsving, som hvis det skete en gang hvert tredje år, og det regner vi med, at mange låntagere kan se en fordel i«, siger hun.

Danske boligejeres flekslån, der løber over et, tre og fem år, er på i alt 1.000 milliarder kroner. Regner man de fastforrentede lån med, er der udlån på lidt under 1.783 milliarder kroner, viser Nationalbankens seneste opgørelse ifølge Ritzau.

25 procent af kunderne i Nordea Kredit betaler afdrag på et fastforrentet lån. På landsplan er der tale om, at 55 procent af de danske realkreditlånere ikke betaler afdrag.

Lise Nytoft Bergmann siger, at kunder, der vil konvertere, slipper for bankens vanlige gebyrer på typisk omkring 10.000 kroner. De skal kun betale stempelafgifter mm.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden