dyrere. Den nye fedtafgift koster hver husholdning 450 kroner ekstra om året, forudsat man har et madbudget på 32.000 kroner årligt, har NOrdea beregnet.
Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

dyrere. Den nye fedtafgift koster hver husholdning 450 kroner ekstra om året, forudsat man har et madbudget på 32.000 kroner årligt, har NOrdea beregnet.

Privatøkonomi

Fedtafgiften presser inflationen i vejret

Priserne i butikkerne stiger i et højere tempo end lønningerne i 2011.

Privatøkonomi

Fedtafgiften gør din mad dyrere.

Samlet er priserne på det, du køber i supermarkedet steget med 4,7 procent over det seneste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Der var ellers udsigt til lidt mere luft i danskernes husholdningsøkonomi, da inflationen i sommermånederne faldt fra 3,1 procent i maj til 2,5 procent i september. Men den nye afgift på fest fik gang i prisstigningerne igen. Samlet steg det såkaldte forbrugerprisindeks i oktober 2,8 procent i forhold til samme måned sidste år.

Meget sjældent fald i reallønnen »Som frygtet ser vi med det samme effekterne af den nye fedtafgift. De underliggende prisstigninger på fødevarer trækker i forvejen den generelle inflation op, og derfor gør den nye fedtaftgift blot ondt værre«, siger økonom i Dansk Erhverv, Mira Lie Nielsen.

Inflationen har generelt ligget på et niveau omkring 2,8 procent i årets første 10 måneder. I samme periode er lønningerne steget med godt to procent.

»Det betyder konkret, at priserne ude i butikkerne stiger i et højere tempo end lønningerne, hvorfor den typiske danske familie desværre vil opleve, at pengene ikke rækker så langt som tidligere«, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit.

LÆS OGSÅ

Han påpeger, at 2011 ser ud til at give et fald i reallønnen på i omegnen af 0,8 procent:

»Det er meget sjældent, at reallønnen falder så voldsomt. Vi skal således helt tilbage til starten af 80'erne for at finde lignende fald i reallønnen herhjemme«, siger han.

»Trods fald i renterne kommer man dog ikke uden om, at den forholdsvis høje inflation hæmmer privatforbruget«.

Nye afgiftstigninger er »uklogt«

Nordea har beregnet, at den nye fedtafgift koster hver husholdning 450 kroner ekstra om året, forudsat man har et madbudget på 32.000 kroner årligt. Hos Dansk Erhverv forventer man, at regeringens nye finanslovudspil giver forbrugerne yderligere prisstigninger allerede fra årsskiftet. Denne gang på varer som sodavand, cigaretter, øl, vin og chokolade.

»Det er især indenlandsk efterspørgsel og de danske forbrugere, som skal holde økonomien oven vande i nogle svære år«.

»At pålægge de trængte forbrugere yderligere prisstigninger i form af nye afgiftsstigninger vil derfor være uklogt«, siger Mira Lie Nielsen.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden