Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Afdrag. Det bliver markant dyrere for mange boligejere, når de skal til at betale afdrag på deres lån. Det bekymrer Finanstilsynet.
Foto: Arkivfoto: PETER HOVE OLESEN

Afdrag. Det bliver markant dyrere for mange boligejere, når de skal til at betale afdrag på deres lån. Det bekymrer Finanstilsynet.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Afdragsfrie lån kan give problemer fra næste år

Et ukendt antal boligejere står ved en ubehagelig korsvej, der gør deres lån dyrere.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den månedlige ydelse til kreditforeningen kan snart blive adskillige tusind kroner dyrere, hvis du var blandt de boligejere, der var hurtigst på aftrækkeren, da de afdragsfrie lån blev en realitet i 2003.

LÆS ARTIKEL

Det betyder nemlig, at der allerede fra næste år skal betales afdrag - og det vil give en markant stigning i ydelsen, som nogle boligejere måske ikke har råd til. Den situation bekymrer Finanstilsynet.

Afdragsfrie flekslån særligt risikable
»Risikoen ved afdragsfriheden opstår, hvis låntagers økonomi ved den afdragsfrie periodes ophør har udviklet sig på en måde, så det er vanskeligt at betale terminsydelse med afdrag. Det gælder særligt, hvis der er tale om et rentetilpasningslån, og renten samtidig stiger«, hedder det i en analyse af realkreditbranchen, som Finanstilsynet har udarbejdet.

Men også et mere solidt lån med fast rente bliver meget dyrere.

5.000 kr. dyrere om måneden
En beregning, som Finanshuset i Fredensborg tidligere har lavet for boligportalen Bolius.dk viser, at et lån på 2 millioner med fast rente på 5 procent, der blev optaget i 2003 med afdragsfrihed, kommer til at stige med knap 5.000 kroner efter skat om måneden, når der skal betales afdrag fra næste år.

Finanstilsynet har endnu ikke nogen fornemmelse af, hvor mange boligejere, der kan komme i økonomiske vanskeligheder.

Hvert tredje lån afdragsfrit i 2006
Men der ligger en potentiel tikkende bombe under en del boligejere, og den vil tikke højere og højere i de kommende år, når flere har kørt afdragsfrit i de maksimale 10 år.

LÆS

For mens de afdragsfrie lån i 2003 kun udgjorde 5 procent af lånene, voksede andelen til hele 35 procent frem til 2006.

Der er ganske vist et alternativ til at begynde at afdrage - og det er at optage et nyt realkreditlån med 10 års afdragsfrihed.

Boligerne er mindre værd

Men det vil for de fleste også blive en dyrere løsning end i dag, hvis realkreditinstituttet overhovedet vil være med til en omlægning til ny afdragsfrihed.

GUIDE

Boligpriserne og dermed værdien er nemlig faldet, og der i sagens natur ikke bygget friværdi op, når der ikke er betalt afdrag.

Det vil betyde, at mange nu kun kan låne et mindre beløb i huset eller lejligheden end det realkreditlån, de har i dag. Og for at indfri det nuværende lån må de altså hente de manglende penge et andet sted.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden