Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt

Efterlønsdilemma. Der er mange faktorer, der spiller ind, når man skal vurdere om efterlønsbidragene skal hæves.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efterløn: Skal du blive eller gå?

Efterlønsreglerne er komplicerede. Her følger nogle gode råd.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Til og med i dag kan personer, som er med i efterlønsordningen få udbetalt de penge, som man har indbetalt i bidrag de seneste 13 år.

Men der er mange hensyn, man skal tage, når man vurderer, om det er den bedste forretning at blive i ordningen eller at forlade den.

»Det er en kompleks beregning. Hovedreglen er, at personer over 50 år bør blive i ordningen, og hvis man er under 40 år, er hovedreglen, at man bør træde ud af efterlønsordningen. Men der er mange tilfælde, hvor hovedreglen ikke gælder«, siger finansiel rådgiver og partner i uvildige.dk, Søren Meldgaard.

LÆS OGSÅ

Ifølge Søren Meldgaard bør man få lavet en individuel vurdering, der medtager alle de forudsætninger, som kan påvirke beslutningen.

Pensioner modregnes
Hvis man er over 50 og har meget høje pensioner, kan det være en fordel at vælge efterlønsordningen fra, fordi de nye regler betyder en modregning af pensionsudbetalinger i efterlønnen.

Beregninger fra Danske Bank viser, at pensionsopsparingen skal være på tre millioner kroner eller derover, før det kan betale sig for personer over 50 år at forlade ordningen.

For personer under 40 anbefaler uvildige.dk som hovedregel, at man forlader efterlønsordningen.

»Efterhånden har vi så gode pensionsordninger gennem arbejdet, at der vil være en betydelig modregning i efterlønnen. Derudover er der mange, som i den alder har gæld, de burde afdrage på i stedet for«, siger Søren Meldgaard.

Hvis man ikke har en særlig stor pensionsopsparing for eksempel på grund af en lav løn, er sandsynligheden for, at det er en god forretning at blive i ordningen, større.

Skattefri bonus
Forbliver man i efterlønsordningen er der nogle fordele, som man bør tage med i overvejelserne.

Man modtager en skattefri bonus på 147.516 kroner, hvis man arbejder frem til pensionsalderen i stedet for at modtage efterløn.

»Hvis du ser nøgternt på tallene, så er fordelen ved at blive i efterlønsordningen så stor, når man er 48 eller derover, at man ikke kan forrente pengene bedre selv«, siger direktør i AK Samvirke Verner Sand Kirk.

Er man yngre kan man måske forrente pengene bedre selv, for eksempel hvis mabn har gæld med høje renter.

En anden fordel ved at blive i efterlønsordningen er, at man fastholder retten til et seniorjob. Det vil sige, at kommunen skal finde et job til dig, hvis du bliver arbejdsløs og har mistet dagpengeretten, efter du er fyldt 55 år.

Tab ved at forlade efterlønnen

A-kassernes brancheorganisation AK Samvirke har lavet nogle beregninger, der viser, hvor meget man taber ved at forlade efterlønsordningen.

Hvis man er 58 år, vil man kunne få 67.699 kroner skattefrit nu. Går man efter at blive berettiget til bonussen på de 147.516 kroner, skal man i stedet indbetale yderligere 8.441 kroner i efterlønsbidrag.

Skulle man vælge at forlade ordningen, har man således tabt 71.376 kroner, hvis man alligevel fortsætter med at arbejde til pensionsalderen.

LÆS OGSÅ

For en person på 42 år ser regnestykket helt anderledes ud. Her kan man få udbetalt 65.335 kroner, og man skulle indbetale yderligere 71.343 kroner, før man kunne modtage den skattefrie bonus.

Her er tabet på kun 10.837 kroner ved at forlade ordningen.

Det er sandsynligt, at man ville kunne forrente de 65.335 kroner bedre på anden vis.

Beskæftigelsesministeriet har udviklet en beregner, som kan hjælpe dig med at regne fordele og ulemper ud.

EKSTERNT LINKwww.efterloensberegner.dk

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden