Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

STUDIEHJÆLP. Studerende kan få knap 3.000 kroner hver måned i studielån. Først når studiet er afsluttet, skal pengene betales tilbage.
Foto: FINN FRANDSEN

STUDIEHJÆLP. Studerende kan få knap 3.000 kroner hver måned i studielån. Først når studiet er afsluttet, skal pengene betales tilbage.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SU-lån har aldrig været billigere

Mere end 300.000 danskere skylder staten penge fra studielån.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det fristende studielån, som tusindvis af studerende hvert år vælger at modtage, har aldrig været billigere.

I øjeblikket koster lånet 1 procent i rente, når skolebøgerne er pakket væk og studielivet er skiftet ud med en plads på arbejdsmarkedet.

Renten på lånet udregnes nemlig som 1 procent plus diskontoen, når uddannelsen er færdiggjort og tilbagebetalingen af lånet går igang. Siden juli har diskontoen været 0,00 procent og dermed det laveste nogensinde, og det giver den meget lave rente på 1 procent.

Til sammenligning kostede SU-lånet for blot fem år siden 5 procent i rente.

Fordel at blive færdig med studie Siden da har renten på studielånet med få undtagelser været nedadgående.

Til gengæld gælder det for studerende med SU-lån om hurtigst muligt at få færdiggjort en uddannelse. Så længe personer med SU-lån er tilmeldt en uddannelse, koster lånet nemlig 4 procent i rente.

LÆS MERE

Da de nuværende regler blev lavet i 1988, var diskontoen 7 procent, og de fire procent, som studerende skulle betale under uddannelse, var dermed dengang fordelagtige.

Ifølge Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea, skal man ikke regne med, at de lave niveauer vil fortsætte.

»Renten kommer til at stige igen. Det afhænger af den europæiske gældskrise. Hvis der kommer ro på den front, så tror jeg ikke, at der går så lang tid, inden Nationalbanken vil hæve renten igen, og så følger studielånene jo med op«, siger Helge Pedersen.

300.000 har studielån

Den højeste rente siden 1975, hvor de første lån blev indført, var i 1980, hvor studielånene voksede med 14 procent årligt. Også i starten af 1990'erne var der en rente på over 10 procent på studielån.

LÆS OGSÅ

I august var der 329.195 personer, der havde studiegæld til den danske stat. Samlet skyldte de 23 milliarder kroner, og det gav dem en gennemsnitlig gæld på 71.000 kroner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden