Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bankkunder er blevet mere kritiske over for deres bank

Tendensen tegner til et boom i bankskift, spår analysechef.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skift bank, lyder det såre simple budskab i en kampagne, som de seneste uger har bombarderet især de sociale medier, og som i dag kulminerer med den såkaldte skift bank-dag.

Selv om de færreste danskere har taget konsekvensen af opfordringen, skal bankerne ikke vide sig for sikre på, at kunderne er så trofaste, som de har været hidtil. En ny analyse fra tænketanken Cevea viser nemlig, at vi er blevet langt mere kritiske over for vores bank i løbet af det seneste år.

LÆS OGSÅ

Op imod 66 procent af undersøgelsens godt 1.000 respondenter svarer således, at de er mere kritiske over for deres bank nu, end de var for et år siden. Samtidig erklærer 49 procent sig enten enig eller meget enig i, at de ikke ønsker at være kunde i en bank, der tager store risici, når de spekulerer på de finansielle markeder.

Ifølge Jens Jonathan Steen, der er analysechef hos Cevea, skal undersøgelsens bankkritiske resultat ses som et brud med vores traditionelle måde at opfatte bankerne på.

»Vi har været vant til, at en bank bare var noget, man havde, og ikke noget, man tænkte videre over. Men det begynder nu langsomt at gå op for danskerne, at de banker, som vi er født og opvokset med, ikke kun gør det gode og ikke altid er lige fornuftige med vores penge«, siger Jens Jonathan Steen.

Bankernes politiske forbrugere
Han peger samtidig på, at begrebet ’den politiske forbruger’, som slog igennem for cirka ti år siden på en række andre områder, nu er nået til bankerne:

»Oven på den økonomiske krise, der blev skabt i den finansielle sektor, ser vi nu, at danskerne er mere kritiske over for bankerne og deres produkter«.

Trods den store skepsis over for bankerne afviser 63,9 procent af de adspurgte at have valgt deres nuværende bank, fordi den har de bedste priser.

LÆS OGSÅ Den udmelding betragter analysechefen som et udtryk for, at danskernes kritiske tilgang på bankerne er et nyt fænomen, hvor konsekvenserne indtil videre kun er på begynderstadiet. »Jeg tror, vi vil se mange flere, der skifter bank, og flere, der generelt stiller kritiske spørgsmål til deres bank«. Etikken i højsædet

Initiativtagerne til skift bank-dag kalder sig selv for en uafhængig borgerbevægelse inspireret af den amerikanske bevægelse Bank Transfer Day . Det danske initiativ, der har fået godt vind i sejlene på Facebook, hvor 5.678 i skrivende stund ’synes godt om’ det, argumenterer blandt andet for, at man bør vælge en bank, som agerer socialt ansvarligt og lader det være gennemskueligt for kunderne, hvad deres penge investeres i. Ifølge Cevea’s analyse svarer over 84 procent af de adspurgte i tråd med initiativet, at de gerne vil have en bank, der er til gavn for samfundet, og som fokuserer på at tjene borgere og virksomheder. 52 procent af respondenterne siger, at de vil skifte bank, hvis de finder ud af at deres bank spekulerer i globale fødevarepriser.

LÆS OGSÅ Jens Jonathan Steen glæder sig over danskernes umiddelbart positive indstilling over for at kigge efter andet end lave gebyrer og billige renter, når de er på udkig efter en ny bank: »Vi må håbe, at kunderne derfor faktisk også stiller krav til, hvordan bankerne agerer i en større samfundsmæssig sammenhæng«, siger analysechefen. Han henviser til den massive opmærksomhed, der de seneste år har været virksomheders sociale ansvarlighed, når det gælder produktions- og arbejdsvilkår. Det er netop denne form for ansvarlighed, som nu vil brede sig til den finansielle sektor, forudser Jens Jonathan Steen. På baggrund af danskernes tilkendegivelser regner analysechefen derfor med, at de banker, som fremover vil klare sig bedst, er dem, som har udvist ansvarlig og påpasselig adfærd og »ikke har reddet med på den euforiske spekulationsbølge«. »Det handler om at konsolidere sig og bruge pengene til tjene kundernes og samfundets interesser«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden