Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Etik. Folkene bag 'Skift Bank Dag' satte sedler på hæveautomater hos landets tre største banker.
Foto: Skift Bank Dag

Etik. Folkene bag 'Skift Bank Dag' satte sedler på hæveautomater hos landets tre største banker.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Skift bank'-aktivister opfordrer til kundeflugt fra storbankerne

Ny kampagne vil have forbrugerne til at vælge bæredygtige pengeinstitutter.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Er du sikker på, at du vil hæve penge her?«

Det spørgsmål blev kunder i Danske Bank, Nordea og Jyske Bank mødt med i morges på en blafrede seddel, hvis de bevægede sig hen til udvalgte hæveautomater i landets største byer.

Spekulation i fødevarer Borgerinitiativet 'Skift Bank Dag', der frem til 1. oktober arbejder på at få danskerne til at vende storbankerne ryggen til fordel for ikke-aktionærejede pengeinstitutter, markerede mandag åbningen af sin nye hjemmeside med en seddelkampagne.

LÆS ARTIKEL

Her lyder påstanden, at Danske Bank og Jyske Bank spekulerer i fødevarepriserne - hvilket ifølge FN giver flere sultende - og at de ligesom Nordea angiveligt også har fiflet med den såkalde cibor-rente med ekstra omkostninger for kunderne som konsekvens.

Stem med pengene
»Vi opfordrer folk til lige at vende inde i hovedet, om de er kunde i en bank, de kan stå inde for - der er mange alternativer, og man kan vælge frit«, siger Uffe Lembo, talsmand for 'Skift Bank Dag'.

Investorer skal have afkast
På hjemmesiden skiftbank.nu (eksternt link) kan man læse argumenter for at fravælge de store banker og i stedet sætte sine penge i eksempelvis en andelskasse eller en sparekasse, der ikke har aktionærer at tage hensyn til.

»De store banker har tabt penge på vanvittige og risikable investeringer, og de tab ryger videre til kunderne, fordi banken har lovet sine investorer et afkast. Derfor vil vi gerne have folk til at tænke over, at der er forskel på, hvordan bankerne er organiseret«, siger Uffe Lembo.

Ikke alle kan skifte

En af 'Skift Bank Dag'-bevægelsens pointer er, at det er let og sikkert at skifte bank.

Men Uffe Lembo erkender, at der er kunder, som på grund af dårlig økonomi vil få svært ved at skifte pengeinstituttet ud - typisk fordi en ny bank er tilbageholdende med at overtage lån.

LÆS

»Men ikke alle banker ser ens på det - det er værd at prøve at undersøge, om man kan skifte bank, i stedet for at opgive på forhånd«

'Skift Bank Dag', der er inspireret af lignende bevægelser i udlandet, vil lave flere happenings i ugerne frem mod 1. oktober.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden