Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tusinder slås med kæmpe SU-gæld

Studiegæld på hundredtusindvis af kroner er intet særsyn mere, viser nye tal.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I årtier har fortællingen været, at en studiegæld på flere hundrede tusinde kroner er noget, der hører 1970’erne og 1980’erne til. Men nye tal viser, at problemet nu buldrer frem igen.

Hvor der i 2003 blot var 1.217 færdiguddannede med SU-gæld på over 250.000 kroner, er antallet nu næsten femdoblet – til 5.889 ifølge de nyeste tal fra 2011.

Tælles de studerende med, der endnu ikke har afsluttet deres studie, er der i alt 8.104 personer med SU-gæld på over en kvart million, oplyser Statens Administration, der står for at indkræve studiegæld.

Mangel på studiejob Udviklingen er udtryk for, at mange studerende ikke kan få et studiejob og derfor må låne fra første til sidste dag på studiet, siger formand for Danske Studerendes Fællesråd Torben Holm. »Vores indtægter er ikke store nok til at dække leveomkostningerne. Derfor er vi nødt til at låne«, siger han. Særlig problematisk er det for de studerende, der oparbejder en kæmpegæld og end ikke får færdiggjort en uddannelse, mener Per Christian Andersen, formand for SU-rådet, som rådgiver ministeren i spørgsmål om uddannelsesstøtte: »De er virkelig på røven. Tilmed får mange af dem også taget nogle hamrende dyre kviklån oveni. Vi har flere gange drøftet, hvad vi skal gøre med den gruppe unge. Vi synes ikke, at gældsrådgivning er uddannelsesinstitutionernes bord, men nu vil vi tage det op med ministeren«.

Minister tager det roligt

Men selv for dem, der får et eksamensbevis med sig fra studieårene, kan høj SU-gæld få alvorlige konsekvenser, siger forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen, der gerne vil gøre op med myten om, at SU-gæld ikke har betydning: »Det er ligegyldigt, hvilken type af gæld du betaler af på. Jo mere du skylder væk, desto mindre kan du låne til eksempelvis at købe en bolig«, siger hun. Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er dog ikke bekymret over den voksende gruppe med høj SU-gæld: »Jeg synes først, at der er grund til bekymring, hvis de studerende afbryder deres uddannelse og har en stor gæld. Og det sker ikke i alarmerende omfang«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden