Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gevinst. Privatøkonomisk betragtet er der ikke den store forskel på Thomas Bjerres gamle og nye bank, men etikken er bedre, mener han.
Foto: Privatfoto

Gevinst. Privatøkonomisk betragtet er der ikke den store forskel på Thomas Bjerres gamle og nye bank, men etikken er bedre, mener han.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thomas har skiftet bank: »Jeg vil ikke være økonomisk kvæg for Danske Bank«

Ingeniør Thomas Bjerre er i stedet blevet kunde hos en bæredygtig andelskasse.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egentlig har tanken ligget og rumlet et stykke tid hos Thomas Bjerre, især efter finanskrisen:

At han ikke længere ville lægge penge til store bankers hovedløse valutaspekulationer og uetiske investeringer, der ikke - som han udtrykker det - »trækker i den rigtige retning«.

LÆS OGSÅ

Men 'Skift Bank Dag'-bevægelsen, der arbejder for at få flere danskere til at vende de største aktionær-ejede pengeinstitutter ryggen, har fået ham til at tage skridtet.

Støtter økologiske projekter
Nu har han sagt farvel til Danske Bank og er blevet kunde i Merkur andelskasse:

»Jeg er irriteret over, de store banker varetager aktionærernes interesser på bekostning af de private kunder. Jeg vil ikke bare være økonomisk kvæg, der skal skabe overskud«, siger Thomas Bjerre, der er civilingeniør i Naturstyrelsen.

Som konsekvens af 'Skift Bank'-kampagnen begyndte han at lede efter et alternativ på nettet og fandt hurtigt Merkur andelskasse, der er ejet af andelshavere og har en målsætning om at støtte projekter blandt andet inden for miljø og økologi.

Ikke for pengenes skyld
»Jeg synes, det er en sympatisk profil, og samtidig er det en forholdsvis etableret og stor andelskasse«, siger Thomas Bjerre, der nu har placeret sine penge på opsparingskonti, der samtidig støtter Red Barnet og Mellemfolkeligt Samvirke.

I Danske Bank fik han ingen rente på sin opsparing.

LÆS ARTIKEL

Den store økonomiske gevinst ved bankskiftet får Thomas Bjerre dog ikke, men etikken er også det vigtigste for ham.

Spekulation for milliarder
»Jeg er i en situation nu, hvor jeg faktisk stiller penge til rådighed for en bank. Og jeg bryder mig ikke om tanken om, at bankerne er involveret i børshandler, hvor enorme beløb på størrelse med hele landes bruttonationalprodukter skifter ejere på meget kort tid, fordi bankerne spekulerer i små kursmarginaler - det skal gå galt en gang i mellem. Og man kan altså vælge at melde sig ud«.

Han er godt klar over, at det kræver et skub at få folk til at skifte bank.

Gift med banken

Selv har Thomas Bjerre været kunde i Danske Bank i mange år - ufrivilligt, siger han - fordi han oprindeligt havde en Postgiro-konto. Ad den vej er han efter en lang række fusioner endt i Danske Bank.

Det har da også været trygt at kende personalet i den lokale filial, hvor den personlige betjening har været god. Ja, det har været en lang relation, næsten som at være gift, griner Thomas Bjerre.

LÆS

»Sådan er der nok mange, der har det - og den loyalitet lever mange gamle banker højt på. Man skal lige ud af komfortzonen for at skifte bank«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden