Bankaktier er en risikabel investering

Bankaktieer er ikke længere en sikker investering, påpeger Aktionærforeningen.

Privatøkonomi

Bankaktier er en meget usikker størrelse. Især i små banker. Det mener Dansk Aktionærforening.

»Vi er tiltagende kritisk over for at investere i små banker. Der er en tendens til, at folk investerer med hjertet og ikke med hjernen, men deet skal man kun gøre med penge, man ikke behøver at se igen og gerne vil lægge for at støtte sit lokalsfamfund«, siger chefredaktør Jens Møller Nielsen, Dansk Aktionærforening.

Man skal have råd til at miste pengene

Han nævner som eksempler, at man kan investere i den lokale bank eller den lokale fodboldklub.

»Som uerfaren investor skal man kun investere i den slags lokale selskaber for at være en del af sit lokalsamfund, men ikke for at tjene penge. Den tid er for længst forbi, hvor bankaktier var en sikker investering«, siger Jens Møller Nielsen.

:

I aktiekredse opererer man med såkaldte farelister over usikre banker. Det overraskende ved Tønder Banks krak er, at denne ikke stod på listen. Banken udviste nemlig »meget fine regnskaber«, som Jens Møller Nielsen udtrykker det. Det gør det helt umuligt for almindelige småaktionærer at gennemskue bankernes soliditet.

»Tønder Banks meget fine regnskaber var jo et skønmaleri, hvilket bør gøre enhver aktionær nervøs for, om der mon er regnskaber fra andre småbanker, der er lige så sminkede. Som småaktionær er man nødt til at at overveje, om man vil stole på bankregnskaber for små banker«, siger Jens Møller Nielsen.

Særligt om de små banker, siger Jens Møller Nielsen:

»Masser af små banker klarer sig godt, er dygtige og tjener penge og kan være gode investeringer, men en bank er en kompleks virksomhed, så det kræver tillid til, at regnskabet er rigtigt«, siger Jens Møller Nielsen, chefredaktør for tidsskriftet Aktionæren.

Han giver følgende gode råd til nye investorer:

  • Husk der altid er en risiko forbundet med aktier - lær at minimere og sprede denne risiko.
  • Læs om investeringer eller tag et kursus i aktieinvestering, før du investerer dine sparepenge.
  • Vælg de største selskaber, både danske og internationale. Store selskaber, som har eksisteret og leveret stabilt i mange år, går sjældent ned.
  • Hvis du lige nu har investeret din formue ét sted, så lav om på det og spred dine penge.
  • Løb skrigende bort, hvis en investeringsrådgiver i din bank anbefaler dig at sætte alle dine penge i bankens aktier. Man skal sprede sine penge, lige meget hvilken bank, man er kunde i.
  • Almindeligt indestående i banker op til 100.000 euro (ca. 750.000 kroner) per person er sikret under indskydergarantien.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce