Foranstaltning. I fredags indstillede man byggeriet i Stampesgade for at danne sig et overblik over sætningsskaderne.
Foto: SIMON FALS

Foranstaltning. I fredags indstillede man byggeriet i Stampesgade for at danne sig et overblik over sætningsskaderne.

Privatøkonomi

Bygninger lider skade ved metrobyggeri

Bygninger, der grænser op til metrobyggeriet, er begyndt at slå revner. I dag bliver 25 beboeres ret til erstatning vurderet.

Privatøkonomi

Revner og flækker i mure og vægge kan føjes til på listen over naboernes gener ved metrobyggeriet; en liste, der i forvejen tæller støj, vibrationer og betonsprøjt på vinduer og facader.

24. oktober registrerede naboer i Stampesgade ved Hovedbanegården første gang, at der var opstået to millimeter brede revner i den samme bærende væg fra kælder til loft i ejendommen.

LÆS OGSÅ

Veronica Juhl var i sin lejlighed, da hun hørte lyden af et knæk og konstaterede en sprække i væggen. Hendes under- og overboere har siden registreret det samme.

»Vi er meget usikre. Vi ved ikke, hvad der gøres for at sikre bygningerne, for det har vi ikke fået besked om fra Metroselskabet. Vi har ikke tillid til, hvad de laver, og vi vil også meget gerne vide noget om erstatningsansvaret«, siger Veronica Juhl.

Vi føler os som deltagere i et eksperimentTo opgange fra hende bor arkitekten Henning Thomsen. I sidste uge oplevede han mærkelige lyde i sin lejlighed.

»Det var en ganske voldsom oplevelse, som gør én utryg. Efterfølgende har vi så kunnet konstatere, at gamle revner er gået op, ligesom der er opstået helt nye revner i ejendommen«, siger han.

Midlertidigt indstillet
Naboerne er utrygge over situationen, og tilliden til, at Metroselskabet tager ansvar for skaderne, er minimal:

»De er hverken halvt eller helt færdige med at bore, og hvad er konsekvenserne for ejendommens stabilitet? Skal vi som konsekvens til at gennemrenovere vore lejligheder, fordi der kommer disse sætningsskader? Metroselskabet har aldrig oplyst, at det her kunne blive konsekvensen ved boringerne. Omvendt har de sagt, at der slet ikke ville ske noget med bygningerne. Vi føler os som deltagere i et eksperiment«, siger Henning Thomsen.

Metroselskabet bekræfter, at der er sket skader på ejendommen i Stampesgade.

I fredags indstillede man byggeriet for at danne sig et overblik over sætningsskaderne. Først i onsdags blev boringsarbejdet genoptaget – men nu på den modsatte side af byggepladsen.

Ikke deciderede skader
I en mail til Politiken siger Metroselskabets construction manager, Mikkel Mikkelsen, at der er lavet en plan for at sikre mod yderligere sætningsskader.

Han skriver, at borearbejdet er flyttet over på den anden side af pladsen »som en ekstra sikkerhed«:

»Vi vil være sikre på, at de foranstaltninger, der er etableret mod yderligere sætninger, virker, inden arbejdet genoptages lige op ad de bygninger, hvor der blev konstateret sætninger (skader, red.)«.Mikkel Mikkelsen oplyser, at bygninger ved andre metrobyggepladser har flyttet sig lidt, men at der de steder ikke er konstateret deciderede skader.

»Alle skader forårsaget af byggeriet vil blive udbedret, når arbejdet er afsluttet. (...) Vi har oplyst naboer om risici for mindre skader på bygningerne. Vi har lagt stor vægt på at oplyse om vores overvågningssystem. Vi har opsat et omfattende overvågningssystem på bygninger langs med hele Cityringen for netop at kunne sætte ind, når der sker uventede sætninger«, siger construction manageren.

Politisk opmærksomhed
I dag skal Ekspropriationskommissionen, der vurderer naboernes erstatningsret, på besøg i Stampesgade.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fra morgenstunden er der fællesmøde med de 25 boligejere, der har klaget deres nød til kommissionen.

Da kommissionen sidst var på besøg i august, blev de i alt 90 ramte familier blot tildelt én aflastningslejlighed til deling. Siden har Metroselskabets ejere, Københavns Kommune og staten, tvunget Metroselskabet til, som en foreløbig foranstaltning, at stille yderligere fem aflastningsboliger til rådighed for de værst ramte naboer.

LÆS MERE

Politikerne holder i dag et vågent øje med, hvilken linje kommissionen lægger. Københavns teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF) siger, at hvis ikke kommissionen gør mere for naboerne end hidtil, så må ejerkredsen træde til:

»Jeg håber meget, at der nu vil ske noget, så de berørte borgere kan se frem til bedre tider. Der skal findes en model, så de problemer, der er blevet rejst af beboerne, bliver løst. Uanset hvad kommissionen vurderer, skal ejerkredsen gå ind og tage stilling til, om der skal gøres yderligere«, siger Ayfer Baykal.

Permanente løsninger

På næste uges møde i kommunens økonomiudvalg fremlægger Enhedslisten et forslag til overborgmester Frank Jensen (S) om at indlede forhandlinger med de øvrige ejere af Metroselskabet om permanente løsninger for de ramte naboer. »Løsningen skal indeholde et tilbud til berørte ejere og andelshavere om ekspropriation af deres lejligheder og til lejere om genhusning med tilbageflytningsret efter byggeriets færdiggørelse«, lyder det i forslaget.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce