Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

AFDRAG. Et ukendt antal boligejere skal til at betale afdrag på deres realkreditlån til næste år - hvis de da ikke tager et nyt lån med 10 års afdragsfrihed.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

AFDRAG. Et ukendt antal boligejere skal til at betale afdrag på deres realkreditlån til næste år - hvis de da ikke tager et nyt lån med 10 års afdragsfrihed.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et ukendt antal boligejere får femdoblet huslejen fra nytår

Ekspert: Det kommende stop for afdragsfrihed vil give økonomiske problemer.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cocktailen af lån med afdragsfrihed og variabel rente kan vise sig at blive giftig for en række af de boligejere, hvis afdragsfrihed for første gang udløber til januar.

Har du i dag et F1-lån med afdragsfrihed, optaget da lånene blev lanceret i 2003, stiger ydelsen med ét slag fra 850 kroner til 4.710 kroner om måneden for et lån på en million.

Det svarer til en femdobling.

Happy-go-lucky Til bolius.dk siger den uafhængige privatøkonomiske rådgiver Kim Valentin, at nogle boligejere vil komme i økonomiske vanskeligheder:

»En del har været 'happy-go-lucky' på F1-lånene. Og hvis man er en af dem, der har vænnet sig til at have en lav ydelse og brugt de overskydende penge på forbrug, så bliver det hårdt pludselig at skulle afdrage 5 gange så meget«.

LÆS ARTIKEL

Endnu er der ikke fuldt overblik over, hvor mange boligejere, der næste år oplever, at deres afdragsfrihed udløber.

Næppe en bølge af tvangsauktioner
Hos Nordea Kredit - der er et af de mindste realkreditselskaber - drejer det sig om cirka 5.000 kunder.

Og for denne 'første generation' af afdragsfrie lån er problemerne ikke engang så store som for boligejere, der tog lånene i 2005-2008, hvor huspriserne steg enormt.

Tog man lån i 2003, er ens bolig sandsynligvis nogenlunde det samme værd i dag som dengang - og derfor forudser Nordea Kredits økonom Lise Nytoft Bergmann ikke en bølge af tvangsauktionerne, selv om ydelserne nu stiger.

»Man kan altid optage et nyt lån med en ny, afdragsfri periode. Så man skal ikke til at finde en hel masse penge, man ikke har«, siger hun til bolius.dk

Afdrag kan blive nødvendigt
Det er dog ikke nødvendigvis en billig løsning at tage et nyt lån.

Man skal nemlig igennem en helt ny lånesag og have en ny vurdering af sin bolig.

Og hvis den er faldet i værdi - eller man er kunde i Nykredit eller Totalkredit, der nu kun belåner de første 60 procent af boligens værdien afdragsfrit - kan man godt være tvunget til at skulle afdrage på noget af gælden.

Tænk lige nu

Rådgiver Kim Valentin råder til, at boligejere med afdragsfrie lån, der udløber i de kommende år, allerede nu begynder at lægge en plan.

Det er nemlig smart at udnytte, at rente er rekordlav lige nu.

Men faktisk går mange og udskyder de svære beslutninger, siger Valentin, der selv har lavet en analyse af problemet.

»Det er måske forståeligt, men det er det værste, man kan gøre. Man mister nogle muligheder«, siger han og peger på en mulighed:

»Det er held i uheld, at afdragsfriheden begynder at udløbe nu, hvor vi har en meget lav rente. Hvis du lige pludselig står og skal afdrage dit lån over 20 år med en lidt højere rente, kan det måske betale sig at lægge lånet om til et 15-årigt lån på 2 procent i stedet«, siger Kim Valentin til bolius.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden