Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

'Giv et ben' er Folkekirkens Nødhjælps nyeste gaveide. Og denne type gave gør virkelig en forskel for fattige mennesker, understreger projektleder Kim Skytte.
Foto: Jonas Leegaard

'Giv et ben' er Folkekirkens Nødhjælps nyeste gaveide. Og denne type gave gør virkelig en forskel for fattige mennesker, understreger projektleder Kim Skytte.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Julen er velgørenhedens fest: Køb et ben, en ged eller 30 vaccinationer

Mange tusind lægger nødhjælpspakker under juletræet i år.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Giv en ged, en skoletaske, 16 kilo kiks eller en vaccination i julegave.

Sådan opfordrer de danske nødhjælpsorganisationer, der de seneste år har udvidet mulighederne for at lægge konkret hjælp til verdens fattigste under juletræet.

Konceptet startede i 2006, hvor Folkekirkens Nødhjælp lancerede 'Giv en ged'-konceptet, der med få klik og et greb efter 260 kroner i lommen kan give mælk, kød og skind til en trængende familie - forklædt som julegave til en af ens kæreste.

Sælger 10.000 gaver om året
I dag findes der hundredvis af gaver med alt fra kondomer over benproteser til vaccinationer og mad.

De kan købes over nettet, og du kan enten selv printe gavebeviset ud eller få organisationen til at sende dig det med posten.

»I 2006 var 'Giv en Ged' årets julegave, så niveauet er lidt lavere i år. Men vi oplever stadig stor interesse«, fortæller projektleder i Folkekirkens Nødhjælp Kim Skytte.

I gennemsnit sælger organisationen 10.000 velgørende julegaver om året.

»Vi oplever, at mennesker godt kan lide at hjælpe hinanden især i julen. Så i stedet for at give far endnu et par sokker, så er der mange der i stedet giver det, at man sammen har været med til at ændre livet for en fattig person i et tredje verdens land«, siger Kim Skytte.

Vaccinationer er de mest populære gaver
Hos Unicef hedder velgørenheden 'Verdensgaver', og de sælger ifølge organisationen rigtig godt.

Kommunikationsmedarbejder Ditte Hartvig vil ikke røbe, hvor stor omsætningen er, men hun fortæller, at danskerne siden 2007, hvor konceptet blev lanceret, har doneret kladdehæfter og blyanter til flere end en halv millioner børn, mens 1 million er blevet vaccineret for mæslinger og polio på danskernes regning.

»Vaccinationerne er vores klart mest populære gave. Det hænger sammen med prisen på 150 kroner, og et gæt er, at vacciner er noget alle kan relatere til, så det er en meget konkret og let forståelig gave at give«, siger Ditte Hartvig.

Håndgribelige varer
Netop det håndgribelige i de velgørende julegaver er årsagen til at de er så populære, fortæller Stig Fog, der som selvstændig indsamlingskonsulent rådgiver velgørenhedsorganisationer om deres indsamlingsstrategier.

»Når vi køber en gave i Fona, ved vi præcis, hvad vi får for pengene. Det gør vi også, når vi køber en gave, hvor der står 'Malariamedicin til 30 børn'. Så i modsætning til velgørenhedsbigrag, der ofte er uhåndgribelige, er det her noget, vi kan forstå og forholde os til«.

Ifølge Stig Fog er salget faldet en anelse siden introduktionen i 2006. Men det er en naturlig udvikling, når noget går fra at være nyt og hypet i medierne til at blive hverdag, forklarer han.

»Selvom det kræver forholdsvis stort arbejde og administration at få danskerne til at købe den her type gaver er det besværet værd. For gaverne giver nye bidragydere, som organisationerne har mulighed for kontakte på et senere tidspunkt og får til at give igen«.

Hvis du vil give en velgørende gave, kan du trække værdien af den fra i skat. Se hvordan du gør her:

GUIDE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden