Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 THOMAS FREDBERG
Foto: THOMAS FREDBERG

Forbud. Sundhedsstyrelsen forlanger, at Matas afskaffer sit pointsystem, når det gælder salg af såkaldt medicinsk udstyr. Det vil sige produkter som briller, plaster, kondomer, blodtryksmålere og øretermometre.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Matas svarer igen: Hvordan kan kondomer true patientsikkerheden?

Efter en påtale fra Sundhedsstyrelsen har Matas droppet pointsystem på lægemidler.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Club Matas er til for dig. Her får du invitationer til eksklusive arrangementer, kontante fordele og point, du kan bruge i Pointshoppen, hver gang du handler i Matas«.

Sådan lyder det lokkende tilbud på kosmetikkædens hjemmeside.

Her har kunderne mulighed for at optjene bonuspoint til Club Matas, hver gang de køber parfume, creme og shampoo i en af kædens butikker.

Indtil i går kunne kunderne også jagte bonuspoint, når de købte gigt- eller hovedpinepiller, nikotintyggegummi og andre former for lægemidler i håndkøb.

LÆS ARTIKEL Det er nu stoppet. Efter en påtale fra Sundhedsstyrelsen har Matas droppet pointsystemet på lægemidler. Det er slet ikke tilladt at tilbyde præmier, gaver og bonusordninger i forbindelse med salg af lægemidler. Men selv om Matas har rettet ind, er sagen langtfra afsluttet. Matas overvejer klage Sundhedsstyrelsen forlanger nemlig også, at Matas afskaffer pointsystemet, når det gælder salg af såkaldt medicinsk udstyr. Det vil sige produkter som briller, plaster, kondomer, blodtryksmålere og øretermometre.De krav er efter Matas’ vurdering så urimelige, at kæden overvejer at klage: »Vi kan simpelthen ikke forstå, hvordan det nogensinde kan blive et problem for patientsikkerheden, at folk køber kondomer eller briller«, siger Matas’ informations- og miljøchef, Henrik Engberg Johannsen:

»Vi er mildt sagt overraskede over, at man fra Sundhedsstyrelsens side kan komme frem til, at det skulle være i strid med reklamebekendtgørelsen. Derfor overvejer vi, om vi skal klage over denne del af afgørelsen«, siger informationschefen.

Tvivl om fortolkning
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen, som ifølge Matas selv har været i tvivl om fortolkningen af reglerne, når det gælder medicinsk udstyr.

Matas har rådført sig hos en uvildig farmaceut, der ifølge Henrik Engberg Johannsen også vurderer, at styrelsens afgørelse er tvivlsom.

Hvor afgørende er det for indtjeningen, at I kan beholde bonussystemet på medicinsk udstyr?

»Det er en principsag. Vi har generelt stor tillid til Sundhedsstyrelsens vurderinger, men lige præcis omkring deres fortolkning af reglerne for markedsføringen af medicinsk udstyr har vi meget svært ved at forestille os, at lovgivningen er, som styrelsen fortolker den«, siger informationschefen.
LÆS OGSÅ


Er det her en møgsag for Matas?

»Det er i hvert fald en sag, vi gerne ville have været foruden. Det er, som vi ser det, nok en gang apotekerne, der forsøger at finde et lille hul i osten, som kan vise, at de nuværende apotekere er de eneste, der evner at sælge lægemidler i Danmark«, siger Henrik Engberg Johannsen.

Krig om fremtidens apoteker

I en skriftlig kommentar til Politiken kommenterer Apotekerforeningens formand Niels Kristensen sagen på denne måde: »Matas viser med denne sag, at profit kommer før sundhedsfaglige hensyn – og sådan er det nok, når det er en kapitalfond, der er ejer«. »Matas har gang på gang understreget, at man roligt kan overlade apoteksdrift til dem. De skal nok efterleve alle regler. Men de formår end ikke at overholde reglerne på dette ganske afgrænsede område«. »Medicin skal kun indtages i de mængder, borgerne har behov for. Derfor er det ikke noget, man skal lokke folk til at købe mere af«, skriver Niels Kristensen. Matas har længe kæmpet indædt for at få lov til at indrette egentlige apoteker i kædens næsten 300 butikker.Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Som reglerne er i dag, må Matas ikke selv sælge receptpligtig medicin i butikkerne – kun håndkøbsmedicin. Derfor har kæden indgået et fuldt lovligt, men stærkt kontroversielt samarbejde med den indiskdanske apoteker Danji Bhanderi og hans apotek i den jyske by Uldum. Samarbejdet har gjort det muligt for Matas at indrette miniapoteker i 50 butikker, der lovligt kan modtage lægemidlerne fra det ’rigtige’ apotek i Uldum og sælge dem til kunderne. Med aftalen er der for alvor dømt ’krig’ mellem apotekerne og Matas. Og sagen har samtidig gjort apoteker Danji Bhanderi i Uldum så upopulær i sin egen branche, at han er blevet ekskluderet fra apotekernes største indkøbs- og rabatforeningen. Den sag undersøger konkurrencemyndighederne fortsat.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden