Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Øjenåbner. Saskia Skeel Fahlsten har opdaget, at det kan skabe mere velstand og tid til børnene, hvis hun og kæresten skifter til en billigere bank.
Foto: FINN FRANDSEN

Øjenåbner. Saskia Skeel Fahlsten har opdaget, at det kan skabe mere velstand og tid til børnene, hvis hun og kæresten skifter til en billigere bank.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Saskia kan spare 20.000 kroner om året på at skifte bank

Tårnhøje renter får Saskia Skeel Fahlsten til at overveje bankskift.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg har været rigtig naiv, men nu er jeg blevet voksen«, siger Saskia Skeel Fahlsten, mens hun gynger sin otte måneder gamle baby på hoften.

Fire år efter at hun og kæresten købte lejlighed sammen, fik børn og skabte egen virksomhed, har hun opdaget, at banklån er noget, man kan tabe og vinde penge på.

LÆS ARTIKEL De seneste fire år har været dyre med boliglån, erhvervskonto og andre bankforretninger samlet i Danske Bank. Nu er parret ved at skifte – formentlig til den lille Swedbank, som de dog ikke har en endelig aftale med.

Med skiftet går de fra renter på henholdsvis 7,75 og 9,148 procent til et andelsboliglån, der ifølge mybanker.dk koster omkring 5,4 procent (ÅOP, årlige omkostninger i procent). Skiftet vil alene på boliglånene spare dem for cirka 20.000 kroner årlig.

»En af mine venner, som har forstand på den slags, grinede og sagde, at han aldrig har set en familie med så høje renter. Men jeg tror, at vi er ligesom mange andre almindelige mennesker, der knokler for at skabe karriere og etablere en familie. Man orker ikke alle de her bankting og håber bare, at man får en ordentlig rådgivning«, siger Saskia Skeel Fahlsten, der er medindehaver af bureauet Another Casting Company.

Da de købte deres andelslejlighed midt i København for 1,5 millioner kroner i juni 2008, havde de en stor udbetaling med, men endte med at skulle låne 800.000 kroner til renovering. De blev fordelt på 400.000 kroner på et pantebrev og 400.000 kroner på andelskreditlån med variabel rente.

»Man er bare taknemmelig for, at man får et lån. Man har en eller form for ærefrygt for hele det etablerede system. Og så har jeg for øvrigt bundet mig op på forsikringer, pensioner og børneopsparinger, som de får solgt til én samtidig«, siger Saskia Skeel Fahlsten og griner lidt ad sin tidligere ærbødighed.

LÆS ARTIKEL

Lånet med variabel rente er steget fra 7 til 9,148 procent på de fire år, de har boet i lejligheden. Den høje rente betyder, at de betaler cirka 36.400 kroner om året i rente på det afdragsfri lån. Familien har ikke fået besked, når renten blev sat op, og Saskia Skeel Fahlsten tror, at hun selv skulle have henvendt sig til banken, hvis hun ville have den variable rente til at følge med ned, når Nationalbankens rente faldt.

»Når man laver en aftale om, at man følger en kurs, må man forvente, at den følger med, når den går ned også. Det havde jeg forventet. Men jeg har fået at vide, at i Swedbank følger renten med ned«, siger hun.

Glad for rådgiveren

Først da Saskia Skeel Fahlsten og kæresten overvejede at købe hus, opdagede de, at renterne var alt for høje. Det er to uger siden. Nu har parret holdt møde med Nordea, som godt kunne gøre det billigere, men ikke billigt nok. Arbejdet med at finde den rigtige løsning skal gøres ordentligt. »Det tager jo en masse tid med papirer, der skal findes frem, lejligheden skal ejendomsvurderes, der er mailkorrespondance med alle mulige parter og møder, hvor vi begge to skal med. Det er bare besværligt, men ser man på, hvad vi vinder ved det, er det tiden værd. I stedet for at tjene mange penge til at betale renter med, vil vi hellere bruge tid med vores børn«, siger hun. Danske Bank har hun ikke talt med endnu, fordi hun med egne ord er »børnefornærmet«. Hun er også temmelig forundret over ordet ’bankrådgiver’, for hun synes ikke rigtig, at der har været nogen rådgivning. »Jeg har altid været meget glad for min rådgiver, og jeg svinger godt med hende personligt. Men jeg er da lidt skuffet. Da vi optog lånet, kiggede jeg min rådgiver i øjnene og sagde: Er det her det bedste, I kan gøre? Jeg synes ikke, at jeg er blevet behandlet uærligt, det ved jeg ikke nok om renter til at kunne sige. Måske er det grunden til, at jeg ikke har kunnet udfordre banken, og derfor er jeg blevet tørret lidt bagi«, siger Saskia Skeel Fahlsten. FACEBOOKLæs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden