Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bankkunde. »Det er jo vildt, at der kan være så stor forskel på et andels-kreditlån og et realkreditlån«, siger Saskia Skeel Fahlsten
Foto: Finn Frandsen

Bankkunde. »Det er jo vildt, at der kan være så stor forskel på et andels-kreditlån og et realkreditlån«, siger Saskia Skeel Fahlsten

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Renten falder - men bankkunder betaler mere og mere for lån

Danskere med kassekreditter, andelsbolig- og forbrugslån oplever stigende renteudgifter trods historisk lav rente.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På trods af, at bankerne selv kan skaffe kapital til historisk lave renter, må deres kunder betale stadig mere for at låne penge.

Det viser tal fra den uvildige banktjeneste mybanker.dk, som har sammenlignet bankernes udlånssatser og holdt dem op mod de priser, bankerne giver for selv at låne penge.

»Vi kan se på tallene, at bankerne får deres kapital billigere, men sælger den dyrere videre til kunderne«, siger Morten Westergaard fra mybanker.dk.

Store banker høster mest Storbanker som Nordea, Jyske Bank, Nykredit Bank og Danske Bank er blandt de banker, som har øget prisen på renten og tjener mere på det enkelte lån. Fra sommeren 2009 til første kvartal 2012 er bankernes udbytte på andelsboliglån, forbrugslån og kassekreditter steget med cirka 1 procentpoint i gennemsnit.Det oplevede Per, som ellers havde et andelsboliglån, der burde følge Nationalbankens udlånsrente. På to år er hans rente steget med to procentpoint - fra 4,6 til 6,6 procent - så han skal betale 450.000 kroner mere i hele lånets løbetid.

»Det er så nemt for banker bare at skrue op for renterne. Men som kunde er det meget utrygt. Du ved aldrig, hvad de kan finde på«, siger Per, som ønsker at være anonym.

Følges kun på vej op
Til sammenligning er husejere godt stillet, fordi de kan tage rekordlave realkreditlån på ned til 2 procent. De lån følger Nationalbankens udlånsrente og er ikke tilgængelige for andelsbolighavere.

Saskia Skeel Fahlsten er en af de kunder, som er træt af, at renten på hendes andelskreditlån stiger, mens andre boligejere oplever, at deres realkreditlån bliver billigere. Renten på hendes lån i Danske Bank er variabel og er steget fra 7 procent i sommeren 2008 til 9,1 procent i dag.

»Når man laver en aftale om, at et lån følger en kurs, så forventer man jo, at lånet følger med, også når det går ned og ikke kun, når det går op. Det er jo vildt, at der kan være så stor forskel på et andels-kreditlån og et realkreditlån«, siger Saskia Skeel Fahlsten.Kim Valentin rådgiver private om deres økonomi i Finanshuset i Fredensborg og møder mange bankkunder, der ikke selv opdager, at banken tager mere for at låne dem penge.

»Bankerne tager renter, der er grænsende til åger, når de kan. De har vist deres fuldstændige uduelighed i deres nuværende lånesystemer, fordi de ikke længere kan sikre en nogenlunde fornuftig rentemarginal i forhold til kunderne«, siger Kim Valentin.

Bankernes høje renter er fair nok
Han peger på, at kunderne ofte ikke opdager rentestigningerne, fordi banken bare forlænger lånenes løbetid, uden at den månedlige ydelse sættes op.

Men det er urimeligt at kritisere bankerne for de høje renter, mener cand.merc.jur. Lars Krull, Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet.

For i disse år er bankerne på grund af krisen tvunget til at polstre sig.

»Selvfølgelig skal bankerne skrue op for rentemarginalerne, for det er den eneste måde, de kan tjene penge på. Og deres indtjening er ikke imponerende«, siger han og påpeger, at der er store forskelle på bankerne. Derfor kan kunderne få meget ud af at skifte bank.

'Skrub af-priser'

Bankerne bruger høje priser til at jage de mindst interessante kunder væk, påpeger professor Michael Møller fra Copenhagen Business School, CBS. »Det kalder man en skrub af-pris. Når en bank vil trække sig ud af et forretningsområde, kommer man af med kunderne ved at sætte priserne op. En bank, der har tabt en masse penge på andelsboliglån, kan undgå nye andelskunder ved at sætte priserne højt«, siger han.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden