Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LÆRKE POSSELT
Foto: LÆRKE POSSELT

Tillid. Det kan blive virkelig dyrt at tage de forkerte valg, når der skal lånes penge til bolig. Derfor er det et stort problem, at bankrådgivningen er mangelfuld, mener økonomiprofessor.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Test afslører: Bankrådgivere kan ikke forklare centrale begreber om boliglån

Test dumper rådgivning om boliglån. Mange rådgivere overholder ikke loven.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunderådgivningen i danske realkreditselskaber er så mangelfuld, at det kan koste den enkelte boligejer flere hundrede tusinde kroner og er et stort problem for samfundsøkonomien.

Det konkluderer flere økonomer på baggrund af en ny undersøgelse, som Forbrugerrådets blad Tænk Penge har lavet.

Forkerte valg kan koste hundredetusinder
Her dokumenterer rådet gennem en test af 12 rådgivere hos fire institutter, at rådgivningen er mangelfuld og ikke lever op til lovgivningen.

»Forkert eller mangelfuld realkreditrådgivning er en alvorlig sag, og vores test tegner et billede så klart, at jeg mener, at Finanstilsynet må på banen og sørge for, at realkreditselskaberne lever op til lovgivningen«, siger Forbrugerrådets direktør, Rasmus Kjeldahl.

»Der er brug for, at banker og realkreditselskaber koncentrerer sig mere om at give god rådgivning til deres kunder og mindre om at sælge dem nye finansielle produkter«, siger han.

Testen viser, at rådgiverne kun i halvdelen af tilfældene spørger ind til kundernes økonomi, ingen oplyser om de Årlige Omkostninger i Procent (ÅOP), selvom begge dele er lovkrav.

Flere bankrådgivere kunne heller ikke give forklaringer på centrale begreber inden for realkredit.

»Realkreditmarkedet er meget kompliceret, og et forkert valg kan koste adskillige hundredetusinde kroner«, siger økonomiprofessor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet, der er formand for Penge- og Pensionspanelet til Tænk Penge.

»Det er et meget stort problem for den finansielle stabilitet, hvis folk sidder med forkerte lån og ikke kan betale deres husleje. Så konsekvensen af forkerte valg har stor betydning, og det er afgjort et samfundsmæssigt problem«, siger han.

Realkredit Danmark får en bundplacering i testen, men har ikke ønsket at lade sig interviewe til Tænk Penge. Nordea afviser kritikken i bladet, mens de øvrige institutter lover at kigge på problemerne fremadrettet.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden