2012. Lars Rebien Sørensen (billedet) er topchef i Novo Nordisk, der har været en afgørende faktor for pensionsopsparingernes positive resultat.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

2012. Lars Rebien Sørensen (billedet) er topchef i Novo Nordisk, der har været en afgørende faktor for pensionsopsparingernes positive resultat.

Privatøkonomi

Trods krise stiger pensionsformue

Danskernes alderdom blev forgyldt i 2012, hvor pensionsopsparingerne voksede markant.

Privatøkonomi

Selv om 2012 på mange områder har budt på økonomisk nedtur, ser det stik modsat ud for danskerne pensionsopsparinger.

De første meldinger fra pensionskasserne lyder, at 2012 gav afkast i omegnen af 10-12 pct. i snit.

»Vi er meget overraskede. 2012 var et fantastisk år for pensionsopsparerne«, siger cheføkonom Jens Christian Nielsen fra Danica Pension, som er et landets to største selskaber. PFA er det andet.

Endnu er det ikke regnet ud i kroner og øre, hvad alle opsparere præcis får ud af 2012, men den del af Danicas kunder, som har et såkaldt markedsprodukt, har i gennemsnit fået et afkast på 11,5 procent.

LÆS OGSÅ Ejendomme halter bagefter Tendensen er den samme i en række store pensionskasser, hvor afkastet er flere gange bedre end året før. Udviklingen skyldes det usædvanlige forhold, at både aktier og obligationer har givet store afkast, forklarer privatøkonom Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg. »Det er bestemt ikke typisk, at man både har store afkast på aktier og obligationer. Men 2012 har været et godt investeringsår, nærmest uanset hvad man har investeret i«, siger Kim Valentin. Hos Sampension har opsparerne fået et afkast på 10,7 pct. i snit – markant højere end året før, hvor afkastet var 4,0 pct.»Alt fra aktier til obligationer har givet gode afkast i år. Det eneste, der har haltet bagefter, er ejendomme«, siger investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen.Og hos Lønmodtagernes Dyrtidsfond har 90 procent af de godt 800.000 kunder fået et afkast på 9,7 procent i det forgangne år. Dermed er 2012 et stort spring opad fra 2011, hvor de samme opsparere fik et afkast på blot 0,7 procent.

»Når 2012 er blevet kaldt to tusind og træls, skyldes det realøkonomien med mange arbejdsløse. På aktiemarkederne har det været et helt fantastisk år«, siger direktør Dorrit Vanglo fra Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

Både aktier og obligationer

At det danske aktiemarked er steget kraftigt, kunne man senest se i tirsdags, hvor C20-indekset lukkede over den hidtidige rekord fra 2007. De danske aktier er primært drevet i vejret af Novo Nordisk. Det store medicinalfirmas aktie har haft en eksplosiv vækst på børserne. Årsagen til, at obligationer også har givet store afkast i det forgangne år, har en mere teknisk forklaring. Renterne på obligationerne er faldet året igennem, og dermed er kursen steget. Det har udløst kursgevinster for investorerne. Udviklingen er umiddelbart fuldkommen paradoksal. Når renterne på boliglån er lave, og boligejerne dermed sparer penge, betyder det normalt, at man får tilsvarende mindre ud af at have opsparing.LÆS OGSÅ I 2012 fik danskere med egen bolig imidlertid glæde af både lav rente på boliglån og højt afkast på opsparingen. »For mange har året været en god forretning på alle områder«, siger Jens Christian Nielsen fra Danica Pension.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden