Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kunder er bundet til dyre banker

Selv om der kan være meget at spare ved at skifte bank, kan ikke alle vælge frit.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egentlig troede Lis Jørgensen, at hun ville få let ved at skifte bank.

Bortset fra lånet i lejligheden på Amager har hun nemlig ingen gæld, og efter 40 år som tjenestemand får hun en relativt høj pension udbetalt månedligt.

»Men efter tre positive samtaler med banken fik jeg en mail om, at jeg desværre ikke kunne blive kunde. Grunden var, at gælden i min lejlighed var den samme som den offentlige ejendomsvurdering af boligens værdi«, siger Lis Jørgensen.

De der betaler mest kan ikke skifte
Dermed deler Lis Jørgensen skæbne med en gruppe af danskere, som i denne tid får afslag på at skifte bank.

»Nogle kommer i klemme, fordi andre banker ikke finder dem kreditværdige«, siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet:

»Det er ofte folk, som købte bolig, da priserne toppede, og som nu har højere gæld, end boligen vurderes at være værd. Andre har dårlig økonomi. De er stavnsbundet til deres bank«.

LÆS OGSÅ

Omtrent hver femte boligejer skønnes at have mere gæld i boligen, end den kan sælges for. En analyse fra Realkredit Danmark viste i november sidste år, at der under prisboblen er indgået næsten 40.000 bolighandler, hvor markedsprisen i dag er faldet med hele 25 procent eller mere af, hvad boligen blev købt til.

At være bundet til en bank kan være dyrt. Politiken skrev i går, at en familie årligt kan spare over 20.000 kroner før skat på at skifte fra en dyr til en billig bank.

Det har det seneste døgn skabt stor opmærksomhed for at skifte bank. Prisportalen Mybanker.dk meldte i går eftermiddag om 14.000 unikke besøgende siden midnat – den højeste aktivitet på portalen nogensinde.

LÆS OGSÅ

Men at skifte bank vil typisk være svært for netop de kunder, som betaler mest, viser erfaringer fra Forbrugerrådets gældsrådgivning:

»Vi ser ofte, at kunderne med de højeste renter også er dem, som har sværest ved at skifte bank, fordi de vurderes som risikobetonede kunder. Det er ellers folk, som virkelig godt kunne trænge til at spare over 20.000 kroner om året«, siger Morten Bruun Pedersen.

For Lis Jørgensen på Amager var afslaget om bankskifte særlig frustrerende, fordi hun netop havde fået sin lejlighed vurderet af en ejendomsmægler til at have en langt højere værdi end den offentlige ejendomsvurdering, som banken tog udgangspunkt i. Det ignorerede banken.

»Jeg blev overrasket, vred og rasende. Især over, at de ikke engang gad svare mig til sidst. Så kunne det også være lige meget«, siger Lis Jørgensen.

Friværdi vender rundt på bankliste

For kunder, der modsat Lis Jørgensen bliver fundet meget kreditværdige, kan der være rigtig mange penge at spare ved at skifte bank. Har man tilstrækkelig med friværdi i boligen, vil mange banker råde til, at man lægger sine andre lån ind i boligen, så man derved opnår den lave rente, der for tiden er på realkreditlån. I boksen her på siden ses et overblik fra bankportalen Pengepriser.dk over udgifterne i 37 banker, hvor der – modsat sammenligningen i gårsdagens Politiken – er taget udgangspunkt i, at familien har mulighed for – og vælger at gøre brug af – realkreditprodukter.

SE SAMMENLIGNING

Med denne mulighed inkluderet i sammenligningen bliver Vordingborg Bank og Sparekassen Vendsyssel, som i gårsdagens sammenligning var dyrest, nu pludselig blandt de billigste at være kunde i for familien.

Samtidig vokser forskellen mellem den billigste og den dyreste bank fra godt 21.000 til næsten 23.000 kroner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceHos Sparekassen Vendsyssel mener vicedirektør Jan Skov, at Pengepriser.dk, som er bankernes egen prisportal, burde tage som udgangspunkt, at kunderne vælger realkreditprodukter. Det skyldes, at Sparekassen Vendsyssel selv altid vil råde kunder til at gøre dette, når det er muligt, i stedet for et dyrere banklån, siger han:

»Vi siger til alle kunder med bolig, at de skal tage maksimal belåning i realkredit«.

LÆS OGSÅ

Hvis man hører til de kunder, som ikke har denne mulighed for at lægge sin lån ind i realkreditprodukter, eller man ikke bliver fundet kreditværdig af bankerne, skal man dog ikke opgive med det samme, mener Forbrugerrådet.

»Det er sjældent så håbløst, at man ikke kan forhandle med sin bank eller gøre flere forsøg på at skifte. Hvis man kan vise et fornuftigt budget, hvor man overholder alle aftaler, kan man nogle gange få bedre vilkår«, siger Morten Bruun Pedersen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden