Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Tegning: ROAL DALS
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vrede kunder skifter sjældent bank, selvom det kan betale sig

Trods massiv debat om gebyrer og renter bliver de fleste danskere hos deres bank.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserbrevene vælter ind hos aviserne, og Facebook flyder over med klager over Danske Banks nye kundegebyrer. Men når det kommer til stykket, skifter de færreste bank.

Danskerne er nemlig meget utilbøjelige til at finde et andet pengeinstitut, selv om de måske siger, at de vil gøre det.

LÆS OGSÅ Det vurderer eksperter og iagttagere, som Politiken har talt med, efter de seneste ugers massive debat om, at Danske Bank indfører abonnementsbetaling på op til 480 kroner årligt for små kunder. »Folk har typisk en ide om, at det er meget besværligt at skifte«, siger Peter Ahrenfeldt Schrøder, som sidste år var med til at starte projektet ’Skift bank-dag’, der opfordrede danskerne til at skifte pengeinstitut før 1. oktober. Projektet fik opmærksomhed fra tusindvis af internetbrugere, og i november viste en undersøgelse, at hver femte dansker overvejede at skifte bank – en fordobling, siden samme undersøgelse blev foretaget to år forinden. Men ’Skift bank-dag’ afslørede også, at selv folk, der interesserer sig aktivt for at skifte bank, er usikre.»På vores Facebookgruppe kan vi se, at mange frygter, at det er alt for indviklet. Andre er bange for at skifte til en mindre bank, for hvad nu hvis den krakker«, siger Peter Ahrenfeldt Schrøder.

Der findes ingen nye og præcise tal for, hvor mange danskere der rent faktisk skifter bank, men tidligere undersøgelser fra blandt andre EU og Penge- og Pensionspanelet anslår, at et sted mellem 5 og 10 procent årligt flytter deres lån eller opsparing. I Storbritannien vurderes det at være op mod 50 procent.

Forbrugerråd: Vreden vil ebbe ud

I Forbrugerrådet får man i disse uger usædvanlig mange henvendelser om bankskifte, især på grund af debatten om Danske Bank. Erfaringen fortæller imidlertid, at de fleste lader det blive ved snakken, fortæller seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet: »Folk taler meget om det, når de henvender sig til os, men for mange bliver det bare aldrig rigtig gjort. Banken har du måske haft som barn, og du kender rådgiveren. Det giver en mental barriere, som ikke er der, når du for eksempel begynder at handle i et andet supermarked«. Der kan ellers være mange penge i at finde en billigere bank. Som boksen her på siden viser, kan en modelfamilie spare op til 21.000 kroner årligt før skat. Det viser tal, som Politiken har indhentet via portalen Pengepriser.dk.LÆS OGSÅ Men selv om den aktuelle debat er voldsom, vil den næppe ændre adfærden, vurderer Forbrugerrådet: »Lige nu er folk vrede, men det ebber ud. Sammenlagt bliver det et marginalt kundeskift, særligt fordi andre banker nok vil følge efter og indføre ordninger, som ligner dem hos Danske Bank«, siger Morten Bruun Pedersen, der har arbejdet i finanssektoren i mere end 20 år. I analysefirmaet Mybanker oplever man også en voldsomt øget opmærksomhed om at skifte bank i denne tid. Firmaets portal over bankernes priser har haft 200.000 unikke besøgende i januar – en fordobling i forhold til gennemsnittet. »Men det her vil have lagt sig fuldstændig om kort tid. Vi er glade for opmærksomheden nu, men vi ved af erfaring, at forargelsen over bankerne hurtigt forsvinder igen«, siger Morten Westergaard, der er partner i Mybanker:»Der ligger et latent bankhad i befolkningen, som svulmer op, hvis man puster til det, men det dør hurtigt hen igen«.Trægheden skyldes især, at bankerne ikke selv fremmer lysten til at skifte, mener Morten Westergaard:

»Nogle af dem er gode til at smide mudder ned i klart vand. Mange kunder har fået at vide, at de har fået nogle fordele ved at samle deres forretninger i samme bank, men det gør det kun endnu sværere at finde ud af, om der er noget at spare ved at flytte«.

»Mange af bankernes pristilbud svarer jo til, hvis du gik i Irma og fik at vide, at din mælk ville blive halvanden krone billigere, hvis du også køber en agurk nu og desuden køber et rugbrød i næste uge«, siger Morten Westergaard.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden