Foto: Tegning: ROAL DALS
Privatøkonomi

Vrede kunder skifter sjældent bank, selvom det kan betale sig

Trods massiv debat om gebyrer og renter bliver de fleste danskere hos deres bank.

Privatøkonomi

Læserbrevene vælter ind hos aviserne, og Facebook flyder over med klager over Danske Banks nye kundegebyrer. Men når det kommer til stykket, skifter de færreste bank.

Danskerne er nemlig meget utilbøjelige til at finde et andet pengeinstitut, selv om de måske siger, at de vil gøre det.

LÆS OGSÅ Det vurderer eksperter og iagttagere, som Politiken har talt med, efter de seneste ugers massive debat om, at Danske Bank indfører abonnementsbetaling på op til 480 kroner årligt for små kunder. »Folk har typisk en ide om, at det er meget besværligt at skifte«, siger Peter Ahrenfeldt Schrøder, som sidste år var med til at starte projektet ’Skift bank-dag’, der opfordrede danskerne til at skifte pengeinstitut før 1. oktober. Projektet fik opmærksomhed fra tusindvis af internetbrugere, og i november viste en undersøgelse, at hver femte dansker overvejede at skifte bank – en fordobling, siden samme undersøgelse blev foretaget to år forinden. Men ’Skift bank-dag’ afslørede også, at selv folk, der interesserer sig aktivt for at skifte bank, er usikre.»På vores Facebookgruppe kan vi se, at mange frygter, at det er alt for indviklet. Andre er bange for at skifte til en mindre bank, for hvad nu hvis den krakker«, siger Peter Ahrenfeldt Schrøder.

Der findes ingen nye og præcise tal for, hvor mange danskere der rent faktisk skifter bank, men tidligere undersøgelser fra blandt andre EU og Penge- og Pensionspanelet anslår, at et sted mellem 5 og 10 procent årligt flytter deres lån eller opsparing. I Storbritannien vurderes det at være op mod 50 procent.

Forbrugerråd: Vreden vil ebbe ud

I Forbrugerrådet får man i disse uger usædvanlig mange henvendelser om bankskifte, især på grund af debatten om Danske Bank. Erfaringen fortæller imidlertid, at de fleste lader det blive ved snakken, fortæller seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet: »Folk taler meget om det, når de henvender sig til os, men for mange bliver det bare aldrig rigtig gjort. Banken har du måske haft som barn, og du kender rådgiveren. Det giver en mental barriere, som ikke er der, når du for eksempel begynder at handle i et andet supermarked«. Der kan ellers være mange penge i at finde en billigere bank. Som boksen her på siden viser, kan en modelfamilie spare op til 21.000 kroner årligt før skat. Det viser tal, som Politiken har indhentet via portalen Pengepriser.dk.LÆS OGSÅ Men selv om den aktuelle debat er voldsom, vil den næppe ændre adfærden, vurderer Forbrugerrådet: »Lige nu er folk vrede, men det ebber ud. Sammenlagt bliver det et marginalt kundeskift, særligt fordi andre banker nok vil følge efter og indføre ordninger, som ligner dem hos Danske Bank«, siger Morten Bruun Pedersen, der har arbejdet i finanssektoren i mere end 20 år. I analysefirmaet Mybanker oplever man også en voldsomt øget opmærksomhed om at skifte bank i denne tid. Firmaets portal over bankernes priser har haft 200.000 unikke besøgende i januar – en fordobling i forhold til gennemsnittet. »Men det her vil have lagt sig fuldstændig om kort tid. Vi er glade for opmærksomheden nu, men vi ved af erfaring, at forargelsen over bankerne hurtigt forsvinder igen«, siger Morten Westergaard, der er partner i Mybanker:»Der ligger et latent bankhad i befolkningen, som svulmer op, hvis man puster til det, men det dør hurtigt hen igen«.Trægheden skyldes især, at bankerne ikke selv fremmer lysten til at skifte, mener Morten Westergaard:

»Nogle af dem er gode til at smide mudder ned i klart vand. Mange kunder har fået at vide, at de har fået nogle fordele ved at samle deres forretninger i samme bank, men det gør det kun endnu sværere at finde ud af, om der er noget at spare ved at flytte«.

»Mange af bankernes pristilbud svarer jo til, hvis du gik i Irma og fik at vide, at din mælk ville blive halvanden krone billigere, hvis du også køber en agurk nu og desuden køber et rugbrød i næste uge«, siger Morten Westergaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden