Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Både de mindre og de større skolebørn skal fremover undervises i privatøkonomi - i hvert fald i Fredensborg kommune. (arkivfoto)
Foto: SARA GALBIATI

Både de mindre og de større skolebørn skal fremover undervises i privatøkonomi - i hvert fald i Fredensborg kommune. (arkivfoto)

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Banker vil lære skolebørn om renter og budgetter

Flere skoler opruster undervisningen i privatøkonomi og skatteforhold.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad er en rente? Hvordan lægger man et budget?

Er der overhovedet nogen, der har råd til at spare op?

I et tæt samarbejde med storbankerne Nordea og Danske Bank, gør Fredensborg Kommune nu privatøkonomi til en fast og integreret del af undervisningen i de seks kommuneskoler.

LÆS OGSÅ Her skal eleverne både i de større og mindre klasser undervises i finansiel forståelse. De skal blandt andet lære at lægge et budget og at forstå betydningen af en opsparing. Men det er ikke det hele. For også skattemyndighederne rykker ind med gæstelærere i de nordsjællandske klasselokaler i bestræbelserne på at lære eleverne, hvorfor man skal betale skat, når man tjener penge.»Der er mere end nogensinde før brug for, at de unge får en ballast og en fundamental viden om, hvordan de skal styre privatøkonomien«, siger Hanne Berg (SF), formand for børne- og skoleudvalget i Fredensborg Kommune.

»De unge har mange penge mellem hænderne i dag, mange får gode lommepenge eller har fritidsjob. Det gør dem også til en interessant kundegruppe for firmaernes markedsføring, og har de unge ingen penge selv, kan de optage hurtige lån på mobilen. Derfor har vi besluttet, at det her er vigtigt«, siger hun.

Gæstelærere fra storbanker
I forvejen har landets folkeskoler pligt til at runde emnet privatøkonomi og finansiel forståelse i 9. klasse. Men det er i høj grad op til den enkelte skole og den enkelte lærer at vurdere, hvor meget der skal gøres ud af emnet.

Det er ikke godt nok, mener politikerne i Fredensborg, som nu har truffet en politisk beslutning om at opgradere den del af undervisningen.

De nye undervisningsforløb er stadig under udvikling, men starter efter planen senere på året med moduler i afgangsklasserne og i de mindre klasser, hvor både bankerne og Skat leverer gæstelærere, der kan bistå skolernes egne lærerkræfter.»Vi kan jo også fornemme, at mange unge mennesker mangler den grundlæggende forståelse for at skatter er en del af vores samfunds indretning, derfor har det været naturligt også tage skattevæsenet med i denne sammenhæng«, siger Hanne Berg.

Både Skat, Nordea og Danske Bank melder om en kraftig stigende interesse for undervisningen i privatøkonomi, finansiel forståelse og skatteforhold.

Både banker og skattemyndigheder rykker gerne ud med gæstelærere og undervisningsmaterialer til de skoler, der vil bruge det, og det vil flere og flere, fortæller Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea:

»Vi har først for alvor taget fat på denne her opgave inden for det sidste år, og alene i år har vi gennemført 158 uddannelsesforløb, hvor vi tager ud og underviser i en eller flere timer alt efter skolens ønsker og behov«, siger Ann Lehmann Erichsen.Hun så gerne, at skolerne i højere grad integrerede finansiel forståelse i undervisningen uden alene at binde det til matematiktimerne, sådan som mange skoler vælger at gøre.

»Det her handler ikke om at kunne regne renter ud eller have en særlig begavelse for tal. Det handler om, hvorvidt man kan få pengene til at holde hele måneden, om man kan lægge lidt til side, og om man måske klan få pengene lagt ind i et budget, så man ved præcis, hvor meget man har at bruge af. Og der kan vi se på undersøgelserne, at de unge har rigtig meget at lære«. LÆS OGSÅMeldingen er den samme i Danske Bank:

»Der stor forskel på, hvor meget og hvor dybt skolerne går ned i emnet. Vi så gerne, at man konkretiserede denne del af undervisningen. Vi får mange flere henvendelser fra skolerne i dag end vi gjorde tidligere, men det er første gang, vi oplever at en kommune politisk beslutter sig for et formaliseret undervisningsforløb på alle kommunens skoler, sådan som Fredensborg har gjort det«, siger Tina Lope, der bærer titlen chef for samfundsansvar i Danske Bank.

Mission gode betalere
De unges privatøkonomiske sans eller mangel på samme er til stadighed genstand for diskussioner, når nye undersøgelser finder vej til medierne. Samtidig falder mange unge for fristelsen til at optage hurtige, men dyre lån på mobilen eller computeren.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Mange skoler har efterlyst undervisningsmaterialer på det her område, dem har vi forsøgt at udvikle til forskellige aldersgrupper, og vi kan se, at de faktisk bliver brugt«, siger Tina Lope, der understreger at undervisningsmaterialet bevidst er designet uden nogen direkte eller indirekte forbindelse til Danske Bank.

»Vi er ikke ude på at lave markedsføring for børn. For os handler det her i høj grad om på den lange bane at lære de unge mennesker at blive gode betalere og dermed gode bankkunder«, siger Tina Lope.

Danmarks Lærerforening erkender, at kan være stor forskel på, hvor meget de enkelte skoler gør ud af at undervise eleverne i finansiel forståelse og privatøkonomi.

»Skolerne og lærerne har en forpligtelse til at undervise i dette emne, og det gør de, og det er faktisk mit indtryk, at mange skoler opruster denne del af undervisningen, men det er rigtigt, at der er en meget forskellig praksis fra skole til skole. Jeg tror bare, at man skal passe på med at lægge faste undervisningsforløb ind på dette område også – for lærerne bliver hele tiden bombarderet med nye krav til, hvad de skal huske at have med i undervisningen«, siger Bjørn Hansen, formand for lærerforeningens skole- og uddannelsespolitiske udvalg.

Minister roser Fredensborg

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) glæder sig over initiativet i Fredensborg Kommune: »Det er vigtigt at lære de unge om økonomi, for der kommer altså en tid, hvor forældrenes lommepenge hører op, og hvor man skal stå på egne ben. Derfor er det vigtigt, at man også kender konsekvensen af at låne penge, og forstår, at det der med at tage et dyrt lån for at gå i byen fredag aften, det kan også give en slem hovedpine, når regningen skal betales«, siger Ole Sohn. »Der er mange kommuner, der allerede i dag har fokus på at give eleverne et kendskab til rentesatser, årlige omkostninger og bagvedliggende lånegebyrer. Fredensborg ser ud til at være gået et skridt videre med utroligt spændende initiativ, som andre kommuner skulle kigge på og lade sig inspirere af«, siger ministeren.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Men uanset, hvor meget privatøkonomien fylder på skoleskemaet, har de unge brug for offentlige rollemodeller, tv-stjerner og kändisser, der netop er smarte, fordi de har styr på økonomien, mener Ann Lehmann Erichsen fra Nordea: »Klicheen er jo, at hvis man har styr på pengene, så er man en trist og kedelig person i jakkesæt, der går rundt med hornbriller og vandkæmmet hår. Mens dem, der er cool, det er dem, der kaster om sig med penge, giver omgange på baren og ikke tænker på dagen i morgen«, siger hunLæs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden