Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bæredygtig. Andelskassen Merkur låner primært penge ud til virksomheder, der arbejder indenfor det økologiske, sociale eller kulturelle område.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Bæredygtig. Andelskassen Merkur låner primært penge ud til virksomheder, der arbejder indenfor det økologiske, sociale eller kulturelle område.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lille andelskasse rider højt på 'Skift Bank'-bølgen

På en uge har andelskassen Merkur fået fire gange så mange henvendelser som normalt.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opfordringen til danskerne om inden 1. oktober at droppe kundeforholdet til de store, investor-ejede banker har allerede effekt.

LÆS

Siden 'Skift Bank'-kampagnen blev skudt i gang med en happening og en hjemmeside 3. september, har den lille andelskasse Merkur med i alt 20.000 kunder over hele landet mærket en kraftig stigning i henvendelserne fra potentielt nye kunder.

Flest nye kunder fra storbanker
»I ugen efter 3. september har vi fået omkring 100 henvendelser, hvor vi i samme periode sidste år havde 25. Så jo, det er flere, end vi plejer«, siger Merkurs adm. direktør Lars Pehrson.

Han kan ikke sige, om de interesserede primært er kunder fra storbanker som Danske Bank, Nordea og Jyske Bank, men siger om Merkurs nye kunder generelt:

»Som en naturlig følge af markedsandelene i Danmark, så kommer der flest fra de store banker«.

Klassisk bankforretning
Skal Lars Pehrson selv beskrive, hvorfor Merkur kan virke som et alternativ til storbankerne, peger han på mange kunders ønske om at kunne overskue, hvad deres bank egentlig beskæftiger sig med. Især i kølvandet på finanskrisen:

»Vi driver klassisk bankforretning med indlån og udlån, og så ønsker vi at støtte bæredygtig udvikling. Det finder mange sympatisk«, mener han.

Merkur er dog ikke blandt Danmarks billigste banker at være kunde i, men det er heller ikke ambitionen, siger Lars Pehrson.

Ikke den billigste
»Vi ligger prismæssigt på et rimeligt niveau, og det skal være økonomisk fornuftigt for kunderne. Men med den profil vi har, blandt andet med personlig service og et kundemagasin, der ikke bare er en reklame for banken, så kan vi ikke være billigst«.

GUIDE

Til gengæld opererer Merkur ikke med det rentespænd, som storbankerne gør, og som betyder, at forskellige kunder betaler forskellige rentesatser for det samme produkt.

Typisk får storbankernes kunder med god økonomi og stort engagement med banken de laveste renter og rentestigninger, hvilket en analyse fra bankportalen Mybanker.dk bekræfter.

I Merkur er der samme pris for samme produkt. Kreditvurderingen af private kunder er dog den samme i Merkur som i andre banker, understreger direktøren.

Ingen aktiespekulation

Betyder det, at kunder med en stram økonomi, som måske føler sig uønskede i deres nuværende bank, heller ikke kan blive kunder hos jer?

»Det tager vi 'case by case'. Kan man overbevise os om, at der er styr på det, så kan vi måske finde en løsning. Men vi tager som udgangspunkt ikke større risici end andre banker«, siger Lars Pehrson.

Selv om Merkur 'ikke blander sig i, hvad privatkunderne bruger pengene til', så er der en grænse. Kunderne kan f.eks. ikke låne penge til aktieinvesteringer.

»Hvis man vil købe aktier, er det for egne penge. Det er ikke tilrådeligt at låne til den slags«.

Talsmand Uffe Lembo fra 'Skift Bank'-bevægelsen oplyser, at der siden 3.september har været lidt flere end 33.000 besøg på bevægelsens hjemmeside og 3.500 'likes' på facebooksiden - og trafikken er stigende.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden