Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rejsekortet scorede millioner på dummebøder i 2012

Omkring 200.000 gange glemte passagerer at tjekke ud og fik en dummebøde.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er alt for bøvlet for den gennemsnitlige dansker at bruge Rejsekortet. En ny opgørelse viser, at næsten 200.000 rejser manglede tjek-ud sidste år.

Det viser en ny opgørelse, som det ansvarlige selskab Rejsekortet A/S har lavet for DR's forbrugermagasin Kontant.

Op til syv millioner i bøder De mange rejser, der ender i en dummebøde, svarer til en indtægt til Rejsekortet på syv millioner kroner, hvis man går ud fra, at der er tale om den korteste rejse og sammenligner med prisen for et klip på en 2-zoners klippekort til 15 kroner.

Rejsekortet opkræver 50 kroner for en rejse, der ikke er tjekket ud fra, og den reelle dummebøde er derfor 35 kroner i det tilfælde.

Sidste år var der næsten 200.000 rejser, hvor der manglede tjek-ud, og det får nu Forbrugerrådet til at kritisere de standere, kunderne skal bruge til tjekke ind og ud ved rejsens begyndelse og slutning.

LÆS ARTIKEL

Også på DTU er adjunkt Ali Özkil fra Institut for Mekanisk Teknologi enig i, at brugervenligheden sejler for Rejsekortet.

»Systemet er forvirrende. Det er nemt at glemme at tjekke ud, det er ikke muligt at se, om du har fået tjekket rigtigt ind og ud, og så ligner standerne hinanden for meget«, siger han ifølge dr.dk.

Lidt flere end 250.000 danskere bruger i dag rejsekortet. I Nordjylland og Vestsjælland kan man ikke længere købe klippekort eller periodekort med rabat, og det samme kommer til at gælde for Hovedstadsområdet fra sommeren 2013.

Kontant, som bringer en udsendelse i aften om Rejsekortet, har talt med masser af rejsende om deres oplevelser og meldingerne lyder for eksempel:

»Ved du, når du bruger kortet, hvor meget en rejse koster, inden du tager af sted?«

»Næ, jeg bibber bare ind og går ud fra...så håber jeg bare på det bedste.«

»Der er forskel på, hvad det koster, når jeg tager til København. Det har jeg ikke fundet ud af systemet på endnu.«

Med et klippekort, et periodekort eller en almindelig billet kender du prisen på forhånd. Med Rejsekortet skal man gå ind på nettet og beregne prisen, man skal kende sit rabattrin, og det er en lidt besværlig proces, før man når frem til prisen på rejsen.

For der er både noget, der hedder kundetyperabat, mængderabat og myldretidsrabat - men: Det er ikke ens i alle landsdele.

Det er nemlig ikke Rejsekortet, der fastsætter priserne. Det gør de enkelte trafikselskaber, som de altid har gjort. Er man for eksempel pensionist i Hovedstadsområdet, får man ingen rabat, mens man får 50 procent i Nordjylland.

Hos Forbrugerrådet ville man gerne have haft ét samlet system, når man nu alligevel lavede et helt nyt billetsystem.

»Ét samlet zone- og rabatsystem, som var forståeligt for brugerne. Ét, som gik på tværs af alle trafik selskaber, så der ikke var forskel på, om man nu rejser i ét trafikselskab, og nu kører man over i det næste, og rabatterne er anderledes her, fra hvad de var før. Det er rigtigt uigennemskueligt for brugerne, og det ville have været meget, meget nemmere, hvis det havde været ensartet«, siger Lise Bjørg Pedersen, politisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Uigennemskuelige rabatter

Rejsekortet reklamerer med mængderabat. Jo mere du rejser, jo større rabat. Der er syv rabattrin. Øverste trin giver den største rabat. Din plads på stigen bliver beregnet ud fra den af de seneste tre måneder, hvor du har rejst mest.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men Rejsekortet holder også øje med, hvor i landet du rejser meget. Og hvis det er i Jylland, så får du kun din mængderabat i Jylland. Tager du en enkelt eller to ture over Storebælt til København i løbet af et par måneder, så får du ikke mængderabat på den tur. Rejsekortet udregner nemlig din mængderabat ud fra tre områder. Sjælland, Fyn og Jylland og over Storebælt.

Men hvis du bor i Hovedstadsområdet, på Vestsjælland eller i Sønderjylland, kan du godt glemme alt om mængderabat. Det er der nemlig slet ikke noget af her.

Og så er der myldretidsrabatten. Når du rejser med Rejsekortet uden for myldretiden, kan du få op til 20 procent rabat. Men igen skal du lige holde øje med, hvor i landet du rejser. Rabatten er nemlig forskellig fra trafikselskab til trafikselskab.

LÆS OGSÅ

Og endnu mere vigtigt. Rabatten bliver kun udløst, hvis din rejse holder sig inden for ét takstområde, som det hedder. Krydser du en grænse, må du vinke farvel til rabatten.

»Det er heller ikke nemt at forstå for forbrugerne, hvorfra skulle man vide det? Det er igen et eksempel på, at det ikke er gennemtænkt med forbrugerbriller. Man har lavet et system, som tilgodeser de forskellige trafikselskabers ønsker om at fastholde nogle forskellige rabatter og takstsystemer«, siger Lise Bjørg Pedersen, politisk medarbejder i Forbrugerrådet .

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden