Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
råd: Har du gæld, er den bedste opsparing at afvikle den først, lyder rådet fra finansekspert.
Foto: THOMAS BORBERG

råd: Har du gæld, er den bedste opsparing at afvikle den først, lyder rådet fra finansekspert.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne mister penge på deres opsparing

Opsparingen i bankerne er rekordstor - men det er et dårligt sted at spare op.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Banken er et dårligt sted at spare op. Det giver ingen rente. Har man eksempelvis 141.000 kroner stående på en almindelig indlånskonto, taber summen 2.500 kroner årligt i værdi på grund af dårlig rente, skat og inflation.

Det viser en analyse, som Spar Nord har lavet. Siden finanskrisen væltede ind over os i 2008, har danskerne valgt at passe grundigt på pengene, mens indlånsrenten kun er gået ned.

Opsparing: 743 milliarder

I alt har vi 743 milliarder kroner stående på indlånskonti, viser Nationalbankens tal - og det er det højeste nogensinde. Det vil sige, at den gennemsnitlige dansker har 141.000 kroner stående i banken.

Cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm advarer mod udviklingen.

»I sidste ende betyder det, at vi alle sammen får færre penge til forbrug og det er hverken i forbrugernes eller samfundets interesse«, siger han.

LÆS ARTIKEL

I stedet kunne pengene investeres for at give et højere afkast. Men sporene skræmmer hos bankerne. Det siger privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg, der møder bankernes misrøgtede kunder.

»Der er en del folk, som ikke har tillid til banken. De tør ikke købe noget af dem, men de tør heller ikke tage pengene ud. Så hellere lade dem stå til en lav forrentning«, siger Kim Valentin til Ritzau.

Masser af danskere har mistet penge på bankkrak, investeringer i hedgefonde, strukturerede obligationer og andre sofistikerede investeringsprodukter.

»Det er danskerne ret gode til at huske. Det er bankerne selv, der strikker investeringsprodukterne sammen, og kunderne ved efterhånden godt, at deres bankrådgiver mere er sælger end en rådgiver«, siger Kim Valentin.

Hvad vil du råde kunder med penge i banken til at gøre?

»Har de gæld, vil jeg anbefale dem at afvikle noget af den først. Med de mange milliarder, danskerne har stående, vil der også være penge, som står der permanent i længere tid«.

»Det er kun frie midler, man skal investere, og vurdere, hvor meget man vil kunne tåle at tabe. Men spredning af investeringer i danske aktier og obligationer og så have en køb og hold-strategi, der giver mindst mulig omkostning. Mere besværligt er det ikke«, siger Kim Valentin.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden