Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tak for i dag, står på skærmen bag ved Amagerbankens stor aktionær og redningsmand, Karsten Ree. Nu er det helt og aldeles 'tak for i dag'.
Foto: LEHMANN MARTIN

Tak for i dag, står på skærmen bag ved Amagerbankens stor aktionær og redningsmand, Karsten Ree. Nu er det helt og aldeles 'tak for i dag'.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter bankkrakket: Tusindvis får tårnhøje renter

Op mod 10.000 kunder risikrerer at strande hos Finansiel Stabilitet.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Find en anden bank med det samme.

Sådan lyder det kontante råd til den krakkede Amagerbanks kunder fra finansiel rådgiver i Finanshuset Fredensborg, Kim Valentin.

»Hvis du bliver i Amagerbanken, er konsekvensen, at du risikerer at blive stemplet som dem, de andre ikke vil lege med«, siger han.

Erfaringerne fra andre bankkrak - for eksempel Roskilde Bank, Fionia Bank og EBH Bank - er, at omkring ti procent af kunderne ender med at blive tilbage i statens selskab Finansiel Stabilitet, der i forbindelse med et bankkrak automatisk overtager alle kunder.

Kan ødelægge økonomien fuldstændig
Og det samme vil formentlig ske for en del af de 115.000 kunder, Amagerbanken havde, da den krakkede i går, forklarer Kim Valentin, der anbefaler at gøre hvad man kan for at undgå at strande hos statens selskab.

»Finansiel Stabilitet må ikke være konkurrencedygtige, så de skal have den højeste rente på markedet. Og det siger sig selv, at det kan ødelægge ens økonomi fuldstændig, hvis man har lån i banken«.

TIP OS

Typisk er det de kunder, der i forvejen har en presset økonomi, og altså ikke er fordelagtige kunder at få fat i for andre banker, der må blive hos i Finansiel Stabilitet, fordi ingen andre vil købe dem, forklarer Kim Valentin.

»Hvis du ved, at du hænger lidt med betalingerne, og du har været nede og bede om overtræk flere gange. Eller hvis du har en mindre virksomhed, der har levet et dårligt årsregnskab på grund af finanskrisen«, siger han.

Ydelsen stiger til det dobbelte
De nye renter kan bliver fatale for økonomien. Et almindeligt forbrugslån, der før har ligget på omkring 8 procent i rente, vil i Finansiel Stabilitet få en rente på op til 16 procent. Og et andelsboliglån med en rente omkring de 6 procent vil formentlig også komme op på næsten det dobbelte.

»Det er ikke småpenge. Hvis du har et lån på en million kroner, så stiger din ydelse til det dobbelte. Og hvis du i forvejen har en presset økonomi, så risikerer du personlig konkurs«, siger Kim Valentin.

Ved tidligere bankkrak er der gået i hvert fald tre måneder, før renten er blevet sat i vejret hos Finansiel Stabiliet. Og for langt de fleste kunder er det muligt selv at gøre noget inden da.

Staten bør tage ansvar
»Hvis du har en nogenlunde økonomi, skal du ikke vente på, at du bliver solgt videre til en anden bank. Så skal du tage hånd om din situation selv og prøve at finde et sted, der er godt for dig og dine penge«, siger Kim Valentin.

Han mener, at staten bør tage ansvar for at hjælpe de kunder, der kommer i klemme, fordi de strander hos Finansiel Stabilitet.

»Desværre er der nogen - formentlig 5-10.000 kunder - der står i en situation, hvor der ikke er noget at gøre, fordi ingen vil have dem. Der bør findes en løsning, så de ikke bare parkeres til personlig konkurs hos Finansiel Stabilitet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden