Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS SJØRUP
Foto: THOMAS SJØRUP
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge er økonomiske analfabeter

På Danske Banks hjemmeside blive klogere på din viden om privatøkonomi

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske unge får ingen økonomisk opdragelse i skolen og overtager ofte forældrenes dårlige vaner. Derfor vokser der foruroligende mange økonomiske analfabeter op i landet, siger chef fra Danske Bank.

En ny undersøgelse fra Danske Bank viser, at danske unges økonomi vakler i forhold til deres nordiske jævnaldrende, skriver Urban.

Den viser, at hver anden dansker mellem 18 og 27 år vælger forkert, når de skal udpege den billigste af tre lånemodeller.

Hvad er rente?
Den viser også, at hver tredje ikke aner, hvad ordet 'rente' egentlig dækker over. Og så afslører undersøgelsen fra Danske Bank, at næsten 9 ud af 10 føler, at de har ganske godt styr på økonomien, selv om den sejler for størsteparten af dem.

LINK Bliv klogere på din viden om privatøkonomi på danskebank.dk/mindyourmoney

Det siger Morten Kamp Jørgensen, der er chef for Program for Finansiel Forståelse i Danske Bank.

LÆS ARTIKEL

Løsningen ligger i privatøkonomi på skoleskemaet og en mere ligeværdig kontakt mellem banken og deres unge kunder, mener han.

Tror, at de har styr på økonomien
»Vores undersøgelser viser, at der er en del danske unge, der er 'analfabeter', når det kommer an på privatøkonomi. Og desværre tror mange, at de har bedre styr på pengene, end de rent faktisk har. Det er selvsagt en udfordring,« forklarer Morten Kamp Jørgensen til Urban.

LÆS ARTIKEL

Danske Bank offentliggør i dag en stor, repræsentativ undersøgelse foretaget af Zapera. Den afslører blandt andet, at de danske unge mellem 18-27 langt oftere overtrækker deres konti end jævnaldrende fra Sverige, Norge og Finland.

Men også, at halvdelen af Danmarks ungdom ikke kan forklare, hvad et rådighedsbeløb er, eller har overblik over deres månedlige indkomster og udgifter. Men selv om undersøgelsen handler om unge, så understreger Danske Bank, at de ældre generationer ikke er meget bedre.

Forældres dårlige vaner overføres til børnene
»Vi ved desværre, at forældres dårlige økonomiske vaner overføres direkte til deres børn. Så her kan man virkelig tale om 'social arv'. Hvis mor og far overforbruger eller betaler alt for høje renter på leasede fladskærme, så er der stor risiko for, at deres børn vælger det samme, når de flytter hjemmefra,« siger Morten Kamp Jørgensen.

Han synes, det er ærgerligt, at skolen ikke prioriterer privatøkonomien højere.

»Den sociale arv forstærkes af, at penge og privatøkonomi ikke er på skoleskemaet, og derfor er der mange børn og unge, der ikke lærer helt basale økonomiske begreber og mekanismer.«

TIP OS:

Chefen fra Danske Bank indrømmer samtidig, at bankerne langtfra er uskyldige aktører med hensyn til den mangelfulde oplysning til unge.

Her kan du teste dig selv
»Vi har et stort medansvar. For når vi i banken bruger ord som 'renter' og 'ÅOP' (årlige omkostninger i procent), taler vi ikke på samme frekvens som vores unge kunder. Desuden er der mange, vi aldrig ser i filialen, da de ordner alt via nettet. Derfor vil vi nu forsøge at skabe en mere ligeværdig dialog gennem internettet,« siger han til Urban.

Af samme grund offentliggør Danske Bank i dag en ny hjemmeside kaldet 'Mind Your Money'.

Den er direkte henvendt til unge og drejer sig om alt fra studielån til det første huskøb.

LINK Linket til hjemmesiden er danskebank.dk/mindyourmoney

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden