Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunder må finde sig i tårnhøje renter på kassekreditten

Renteniveauet i småbanker landet over nærmer sig ågerrenter, mener ekspert.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De største danske banker har i årevis stået forrest, når medier og forbrugerorganisationer har uddelt verbale øretæver over de stigende omkostninger ved at være bankkunde.

Men faktisk er mange små banker ikke en tand bedre.

Tag blot Sparekassen Farsø, der i øjeblikket tager 19,75 procent i årlig rente på sin kassekredit.

Eller hvad med Vordingborg Bank, der tager en rente på 18,75 procent af lån til kunder, der ikke helt kan få lønnen til at strække måneden ud. Til sammenligning virker det nærmest billigt, når Danske Bank tilbyder sine kernekunder en kassekredit med en rente på 9,2 procent om måneden.

Ikke interesserede i at låne penge ud De høje renter hos de små banker fremgår af en stikprøveundersøgelse, som den uafhængige finanshjemmeside Mybanker har foretaget for Politiken. I opgørelsen har Mybanker undersøgt, hvad der siden 1. januar 2009 er sket med renten på kassekredit og boliglån hos en række af de mindre og større pengeinstitutter. VI GUIDERIfølge økonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg nærmer renten på kassekreditten i nogle banker sig åger. »Det er meget rart, når den her slags tal kommer frem i lyset, fordi de små banker har ligget og gemt sig lidt i ly af den kritik, der har været af de større pengeinstitutter«, siger han.I Kim Valentins øjne er banker, der tilbyder en kassekredit med en rente på op imod 20 procent, ikke længere banker i en traditionel forstand.

»De sætter renten så højt, fordi de ikke er interesserede i at låne penge ud. I stedet gælder det for dem om at få kunderne til at betale og få penge i kassen«, siger han.

Bankerne skal tjene tab ind

Partner i Mybanker John Norden advarer dog mod at konkludere, at de små banker over en bred kam er dyrere end de store banker. Det afgørende er, at du kigger dig godt for og ikke blot bliver hængende i den samme bank af veneration og tradition. »Du bliver i den grad straffet, hvis du ikke ser dig for og forhandler med din bank«, siger han. En nærmere kig på Mybankers opgørelse viser også, at en række banker har sat renten på deres kassekredit kraftigt op i løbet af de sidste tre år.LÆS OGSÅ

Således har Sparekassen Farsø og Vordingborg Bank hævet renten på deres dyreste kassekreditter med henholdsvis 4,75 og 1,25 procentpoint.

For Danske Banks ’basis+’-kunder er en kassekredit også blevet 3,85 procentpoint dyrere. Enkelte banker har dog sænket udlånsrenten.

John Norden finder det interessant, at der er en del banker, der har hævet renten på udlån i en periode, hvor renten fra Nationalbanken har været kraftigt faldende. I begyndelsen af 2009 var diskontoen, som er Nationalbankens signalrente, på 3,5 procent, i dag er den 0,75 procent.

»Bankerne tjener langt mere på at låne penge ud, end de har gjort tidligere«, siger han.


Kim Valentin påpeger dog, at der kan være stor forskel på renten til kunderne med en solid økonomi og dem, der økonomisk er dårligere stillet.

»Problemet opstår, hvis du ikke kan skifte bank, så hænger du på de høje renter«, siger han.

Ifølge direktør Ole Kühnel fra Vordingborg Bank er der imidlertid ikke noget odiøst i, at det er blevet dyrere at have en kassekredit.»Forklaringen er den samme som for alle andre banker. Vi bliver nødt til at tage en højere rente for at kunne absorbere de nedskrivninger og tab, som vi har haft«, siger han.

Så det er kunderne, der skal betale for, at I ikke er gode nok til at kreditvurdere?

»Banksektorens tab har ikke noget at gøre med vores evne til at kreditvurdere. Det er samfundsudviklingen, der er årsag til nedskrivningerne«.

Ole Kühnel har desuden svært ved at genkende tallene i Mybankers opgørelse, der viser, at Vordingborg Bank tager en maksimal rente på 18,75 procent på kassekreditten. Han henviser i stedet til Pengepriser.dk, som Finans- og Forbrugerrådet står bag.

Går man ind på Pengepriser.dk , vil man se, at den højeste rente på en kassekredit hos Vordingborg Bank er 21 procent og den gennemsnitlige rente er 18,5 procent.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden