Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kunder i landets seks vigtigste banker kan se frem til højere priser

Regeringen har udpeget seks banker, der ikke må gå konkurs.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunder i Danske Bank, Nordea, Nykredit, Jyske Bank, Sydbank og BRFkredit kan se frem til højere priser i fremtiden.

Sådan lyder vurderingen fra flere eksperter, efter de seks pengeinstitutter er blevet indstillet som 'systemisk vigtige' på en såkaldt SIFI-liste.

Kunder agerer ikke kun på pris
»Bankkunderne kommer til at betale en højere pris, så bankerne kan tjene nogle flere penge og få en større ejenkapital, som der vil blive krævet af dem«, siger John Norden, direktør hos den uafhængige finansportal Mybanker.

Også kunderne hos BRFkredit og Nykredit kan se frem til at hive flere penge op ad lommen i fremtiden, hvis man skal tro John Norden.

»Det kan ikke udelukkes, at der kommer gebyrstigninger på realkreditten. Hvis BRFkredit og Nykredit skal øge deres egenkapital kan bidragssatserne risikere at blive sat i vejret«, siger han.

Den vurdering deler Kim Valentin, som er direktør for rådgivningsvirksomheden Finanshuset i Fredensborg.

»Det bliver dyrere at være systemisk vigtig bank, fordi der er nogle særlige krav til deres balance«, konstaterer han over for Ritzau.

Finansrådgiveren forventer dog ikke, at udnævnelsen vil få kunderne til at søge væk fra bankerne, selvom priserne skulle stige.

Derimod anser han det for sandsynligt, at bankerne vil få flere kunder på grund af den tryghedsfornemmelse, titlen kan give.

»Kunderne agerer ikke kun på pris. Efter finanskrisen har man fået nogle andre kriterier for at vælge sin bank, og et af dem, der kommer højest op, er tryghed«, påpeger han.

Kim Valentin understreger dog, at inddelingen af banksektoren efter systemisk vigtighed er et helt nyt træk, og det derfor kan være svært at forudse, hvad tiltaget vil betyde for konkurrencesituationen på bankmarkedet.

»Jeg tror, kunderne automatisk vil søge den tryghed, som en systemisk vigtig bank vil kunne give, og derfor tror jeg, de vil få en konkurrencefordel. Men hvordan det bliver i virkeligheden, må vi måle på efter en tid«, konstaterer han.

Ritzau/mimo

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden