Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

STudiegæld. Det kan være en rigtig god ide for unge at optage et billigt lån hos staten - hvis de vel at mærke sætter pengene til side i stedet for at bruge dem.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

STudiegæld. Det kan være en rigtig god ide for unge at optage et billigt lån hos staten - hvis de vel at mærke sætter pengene til side i stedet for at bruge dem.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Økonom: Flere unge burde tage studielån

Det er sandsynligvis en god fidus at tage studielån og spare pengene op.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

137.400 studerende fravalgte sidste år at tage imod statens tilbud om studielån, men det tal er alt for højt.

Det siger Michael Møller, der er professor i privatøkonomi ved Copenhagen Business School.

»Det forbløffer mig, at der er så mange, der ikke tager det«, siger Michael Møller.

LÆS MERE

Han anbefaler sine studerende at tænke længere frem end de cirka 5 år, det tager at gennemføre en lang videregående uddannelse.

»Jeg vil anbefale de fleste at tage studielån og skyde pengene ind i bank, der giver en rimelig rente. Du får måske 2 til 3 procent i rente, så i studietiden vil det give underskud, men sandsynligheden for at du får brug for pengene, når du er færdig med studiet, er høj. Så det er en billig forsikring mod at stå og savne et lån på et senere tidspunkt«, siger Michael Møller.

Højere rente i studietid

82.400 studerende hævede ifølge tal fra Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte sidste år en eller flere måneders studielån hos staten.

Blandt de studerende, der sidste år fuldførte deres uddannelse, havde lidt mere end hver anden på et tidspunkt i løbet af deres studietid taget studielån i en eller flere måneder.

Mens de studerende sidder på skolebænken, koster lånet fire procent i rente, men først når eksamensbeviset og titlen er i hus bliver lånet særligt fordelagtigt.

Lånet kan nemlig tilbagebetales over en periode på mellem 7 og 15 år, og renten lyder på bare 1 procent plus diskontoen - og den er på grund af finanskrisen på 0,00 procent, og dermed bliver renten for tiden på 1 procent.

LÆS OGSÅ

Der er dog en risiko for, at renterne kan stige igen, så studerende, der tager lånet nu, kan ikke nødvendigvis regne med, at renten vil være lige så lav, når de engang færdiggør deres studium.

Det er heller ikke alle, der skal følge professorens anbefaling, indrømmer han selv.

»Hvis du har en rygrad som en regnorm, og du derfor bruger pengene, så vil det være en skidt ide«, siger Michael Møller.

Blandt elever på ungdomsuddannelser og almen voksenuddannelse (AVU) er der langt færre, der tager imod studielån. Blot 38.400 ud af 191.100 SU-modtagende elever tog sidste år imod studielån.

Samlet tog 117.500 elever og studerende sidste år imod studielånet fra staten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden