Møbelhistorie. Mens skænken for trejde gang er sat til salg på Lauritz.com, oplyser auktionshuset stadig ikke, at møbelkæden Ilva står bag.

Møbelhistorie. Mens skænken for trejde gang er sat til salg på Lauritz.com, oplyser auktionshuset stadig ikke, at møbelkæden Ilva står bag.

Privatøkonomi

Lauritz.com sælger Ilva-møbel som gammelt og 'kinesisk'

Ved et tilfælde opdagede Jacob Salamon, hvor hans møbel stammer fra.

Privatøkonomi

Nok er den i mørkt træ, og nok er der tale om en skænk. Men fra 1900-tallet er den langt fra, sådan som auktionshuset Lauritz.com ellers hævdede, da de i starten af november solgte et tungt stuemøbel.

Køberen, Jacob Salomon, var i første omgang godt tilfreds med sit køb til knap 2.000 kroner hos Danmarks største autionshus. Men glæden varede kort.

LÆS OGSÅ

Hans nyindkøbte møbel viste sig nemlig at være købt i Ilva i begyndelsen af 2000-årene og dermed langt fra aktionshusets beskrivelse: »Kinesisk skænk af mørkbejdset træ, 1900-tallet«.

»Jeg synes mildest talt, det er for dårligt, at man siger, man har eksperter til at vurdere noget, og det så viser sig, at de ikke engang kan kende forskel på en skænk fra Ilva og det, der skulle være en gammel, kinesisk skænk«, siger Jacob Salomon til ekstrabladet.dk.

Afsløret ved et tilfælde
»Lauritz.com indestår ALTID for sine beskrivelser«, skriver auktionshusets hjemmeside.

Men møblets identitet og egentlige oprindelse bidrog Lauritz.com dog ikke med at opklare.

Det var derimod en veninde til Jacob Salamons kone, der kunne genkende skænken. Hun havde nemlig en stående magen til derhjemme - købt i Ilva i 2004, hvor møbelhuset havde den type skænk i produktion.

Efterfølgende kontaktede Jacob Salomon Lauritz.com, der indvilgede i at lade handelen gå tilbage. Men historien stopper ikke her, for en måneds tid senere opdagede han forbavset, at skænken nok engang var sat til salg på netauktionen.

»Der blev jeg godt nok noget forarget, for jeg syntes faktisk, at jeg havde gjort en indsats for at give dem de rigtige informationer om, hvor skænken var fra, hvad nyprisen var, og så videre. Jeg ringede til dem og skældte dem lidt ud«, siger Jacob Salomon til ekstrabladet.dk.

Efter atter at være solgt og returneret er skænken nu for tredje gang havnet på listen over salgsvarer hos Lauritz.com, som heller ikke denne gang nævner møblets Ilva-oprindelse.

Til gengæld er auktionshuset blevet et århundrede klogere og betegner således skænken som værende »fra 2000 tallet«.

Lauritz.com: Vi skal være mere præcise

Ifølge konceptkoordinator Lise Klinke fra Lauritz. com er det i auktionsbranchen kutyme at anvende betegnelser som 1700-tallet, 1800-tallet eller 1900-tallet.

»Betegnelsen 1900-tallet dækker som bekendt en længere periode og dermed også slutningen 1990'erne. At der er tale om et nyere møbel fremgår desuden af vurderingen på 1.500 kr. Havde der været tale om en gammel eller sågar antik skænk ville vurderingen naturligvis have været højere«, siger hun til Ekstra Bladet og tilføjer:

»Vi vil dog fremover indskærpe over for vores eksperter, at der skal være en mere præcis tidsangivelse, og i det her tilfælde ville det have været korrekt med en tidsangivelse omkring 2000-tallet«.

Lise Klinke fra Lauritz.com understreger desuden, at hvis der er en fejl i en varebeskrivelse, har auktionshuset altid en 'evig ægthedsgaranti'. Der betyder, at køber altid vil kunne få sine penge retur, hvis det efterfølgende viser sig, at varen ikke har levet op til varebeskrivelsen.

Lauritz.com er tidligere blevet kritiseret for blandt andet at overvurdere sine varer.

LÆS OGSÅ

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden