Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sommerhusfolk i udlandet vil have fradrag for håndværkere

Men de konservative vil ikke yde håndværkerfradrag til danskernes feriehuse.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere med sommerhus på attraktive adresser nord eller syd for grænsen vil klappe i hænderne, hvis de konservative kommer igennem med deres krav om at udvide boligjobordningen til også at gælde for sommerhuse.

EU’s regler gør nemlig efter alt at dømme, at også danskere med sommerhuse i udlandet vil kunne bruge fradraget på opgaver udført der.

»Hvis det bliver en mulighed, vil det være godt. Ja, det vil jo være fint, fint at kunne få fradrag«, siger Per Bonke, der er formand for foreningen Danske Torpare, som repræsenterer små 11.000 danskere, der har sommerhus i Sverige.

Hos de svenske håndværkeres interesseorganisation, Hantverkarna, vil direktør Johan Sterndal tage imod med kyshånd, hvis der åbnes for, at danskere kan få fradrag med hjemmefra til at få renoveret sommerhus i Sverige.»Det er klart, at det vil gøre en forskel. Det vil jo indebære, at der blive flere job til vore svenske håndværkere«, siger Johan Sterndal.

Ifølge Flemming Elikofer, der er formand for foreningen Club Danois i Frankrig, bør et fradrag for sommerhusreparationer i for eksempel Frankrig også være omfattet af de konservatives forslag.

»De, der har deres sommerhus hernede og bor i Danmark, betaler skat i Danmark«, siger han, der blandt andet har omkring 250 danskere med sommerhus i Frankrig som medlemmer.

Usikkert beløb
I et notat vurderer Finansministeriet, at det vil koste omkring 200 millioner kroner ekstra om året at lade sommerhuse indgå i ordningen - ud over de 1,5 milliarder kroner, det skønnes at koste at forlænge den eksisterende ordning.

LÆS OGSÅ

Hvor stor en del af de 200 millioner, der vil gå til udenlandske sommerhuse med danske navne på postkasserne, er usikkert, men Finansministeriet skriver i notatet, at »EU-reglerne indebærer, at fradraget ikke vil kunne begrænses til sommerhuse beliggende i Danmark.

Der kan heller ikke stilles krav om, at arbejdet skal udføres af virksomheder eller personer, der er skattepligtige i Danmark«.

Hverken Socialdemokraternes eller SF’s finansordfører vil på forhånd afvise det konservative forslag, men lyder ikke umiddelbart varme på tanken om, at et håndværkerfradrag, der finansieres af en kontanthjælps- og en SU-reform, blandt andet skulle gå til at skabe gang i den franske eller svenske håndværksbranche.

»Vi laver ikke en vækstpakke, der hedder ’Vækstplan.dk’, for at den skal give vækst alle mulige andre steder. Sigtet er naturligvis på Danmark«, lyder det fra John Dyrby Paulsen (S).

K vil udfordre EU

Hos de konservative mener finansordfører Mike Legarth dog, at det må være muligt for regeringen at undtage sommerhuse i andre lande fra hans model. »Det her er en af de EU-sager, hvor man kan sige, at det ikke er acceptabelt. Det kan ikke passe, at vi ikke kan lave sådan en pakke med håndværkerfradrag, der er rettet mod danske ejendomme. Så det mener vi, vi skal gøre«, siger han og er klar til at udfordre EU-reglerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ På spørgsmålet, om det direkte ville være umoralsk, hvis danskere med sommerhus i andre lande benytter sig af en eventuel mulighed for at benytte et fradrag på deres sommerhuse, svarer K-ordføreren: »Nej, det synes jeg ikke. Der er et regelsæt, og det regelsæt benytter man sig af. Men min interesse er at lave en vækstpakke i Danmark, der sikrer danske arbejdspladser og danske virksomheder. Og jeg ønsker at minimere sideeffekten i forhold til udlandet«. Flere konservative toppolitikere har sommerhus i udlandet, for eksempel folketingsmedlem og borgmesterkandidat Benedikte Kiær, der har et i det sydvestlige Frankrig. Hun vil imidlertid ikke gøre brug af boligjobordningen til at få huset renoveret, selv om det skulle blive muligt. »Ordningen er til for at sætte gang i det danske jobmarked, så derfor ville min egen moral ikke gøre det«, siger hun. Over telefonen fra Sydfrankrig kalder Flemming Elikofer fra Club Danois det dog noget »vrøvl«, hvis danskere med sommerhuse i andre lande skal undtages et sommerhusfradrag. »Vi er medlem af EU for pokker. Jeg ved da godt, at Danmark ikke isoleret set har en forpligtelse til at få gang i Grækenland, men kan man medvirke til, at Europa generelt får det bedre økonomisk, skal man da klappe i hænderne«, siger han.Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden