Vrede lærere: KL tilbageholder vores feriepenge

Tilbageholdelse af feriepenge er lige efter bogen, siger KL.

Privatøkonomi

Hvis lærerlockouten fortsætter ind i maj, vil lærerne ikke få udbetalt deres feriepenge i slutningen af denne måned, som de hvert år plejer.

Det har fået en del lærere til at fare i flint. De mener ikke, at det kan være rigtigt, at Kommunernes Landsforening (KL) kan tilbageholde penge, der er opsparet sidste kalenderår, og derfor ikke har noget med konflikten mellem kommunerne og lærerne at gøre.

LÆS OGSÅ

»Vores medlemmer er allerede økonomisk klemt under lockouten, fordi de får lidt færre penge end normalt. Og hvis de så samtidig havde regnet med at få udbetalt den særlige feriegodtgørelse, så kan man jo godt blive rigtig meget klemt«, siger Lars Sørensen, næstformand i Københavns Lærerforening:

»Jeg kan ikke forstå, hvordan kommunerne kan få lov at tilbageholde dem, når de er optjent sidste år«.

Lærernes særlige feriegodgørelse udgør omkring to procent af lønnen, eller hvad der på et år svarer til et sted mellem 7.000 og 10.000 kroner. Penge som de dog får udbetalt, så snart lockouten slutter.

Brev til kommunen
Også i Fredensborg er den lokale lærerkreds utilfredse med den manglende ferieudbetaling, og lærerne har nu sendt et åbent brev, hvori de opfordrer kommunen til at udbetale pengene.

»Vores medlemmer er oprørte over, at de ikke får udbetalt deres retsmæssige penge. De føler sig snydt«, siger Jørgen Cseh, formand for Fredensborg Lærerkreds.

Hverken Danmarks Lærerforening eller Lærernes Centralorganisation er dog klar til at tage sagen til Arbejdsmarkedsretten, da de tvivler på, at den kan vindes.

»Det er et spørgsmål, vi ikke forfølger, på grund af vores juridiske vurdering af mulighederne for at vinde en sådan sag«, siger Henrik Højrup, der er vicesekretariatschef i Lærernes Centralorganisation.

Juridisk uldent
Han indrømmer dog, at området er så juridisk uldent, at det i høj grad kan diskuteres, om det er lærerne eller kommunerne, der har retten på sin side.

Det skyldes, at det i lovgivningen om feriepenge kun er beskrevet, hvilke rettigheder man har som enten ansat eller opsagt. Og i tilfælde af en lockout bliver det derfor et tolkningsspørgsmål om, hvorvidt lærerne nu er reelt fyrede eller ej.

»Der er en uafklarethed omkring det her spørgsmål, men det bliver ikke os, der fører den sag, der får det spørgsmål afklaret«, siger Henrik Højrup.

Under en lockout udbetaler arbejdsgiverne normalt ikke nogen form for ydelser - hverken forsikringer eller pension - da ansættelsesforholdet principielt er afbrudt.

Derfor mener Lærernes Centralorganisation også, at det vil være svært at overbevise retten om, at Kommunernes Landsforening i dette tilfælde skulle lave en ekstraordinær udbetaling af feriepenge.

Feriepenge er til ferie

Kommunernes Landsforening mener dog ikke, at lærerne har noget at komme efter.

»Det er et helt almindeligt arbejdsretsligt princip, at arbejdsmarkedets parter ikke må bruge feriepengene som våben i en konflikt«, siger Nanna Kolze, der er chefkonsulent i KL.

»Derudover kunne man sige, at hvis feriepenge skal bruges rent, så skal de bruges til at holde ferie for. Men lærerne kan jo ikke holde ferie under en lockout, for det må man ikke i forhold til ferieloven. Og når de så ikke bruger pengene på at holde ferie, så kommer pengene til at understøtte en konflikt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce