Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: ANDERS BIRCH
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boligejere med 4 pct.-lån kan tjene på at lægge om

Kursen på et 3 pct.-lån er så høj, at omlægning nu betaler sig for flere.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indtil nu har gevinsten været så lille, at det ikke kunne betale sig.

Men en del af den store gruppe boligejere, der sidder med et 4 pct.-lån med afdrag, kan nu med fordel hoppe på konverteringsvognen og lægge om. Stadig til fast rente, bare på 3 pct.

LÆS ARTIKEL

Det giver ganske vist en højere gæld, men man får også en lavere månedlig ydelse, og man afdrager mere på gælden end med 4 pct.-lånet.

Hul i tommelfingerregel
Når konvertering nu kan være attraktivt, skyldes det, at kursen på 3 pct.-lånet gennem de seneste måneder er steget til et niveau, der lige nu ligger og vipper omkring 98,5.

Samtidig kan man, hvis man siger sit gamle lån op senest 30. april, minimere omkostningerne ved en låneomlægning.

»Det, at kursen er tæt på 100, og at vi er tæt på opsigelsesfristen, giver sammenlagt et hul i tommelfingerreglen om, at der skal være 2 procentpoints forskel i kuponrenten, før det betaler sig at konvertere«, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

Spar mere op
Hun understreger, at en omlægning fra 4 til 3 pct. er mest interessant, hvis man skylder i omegnen af en million eller mere i sin bolig, og har planer om at blive boende i længere tid.

Omlægger man et lån på 1 million og en restløbetid på 28 år nu, sparer man 140 kroner efter skat månedligt på ydelsen, mens man samtidig sparer 340 kroner ekstra op i boligen i kraft af større afdrag.

Men samtidig stiger gælden med 34.000 kroner.

Stor gæld, lang tilbagebetaling
»Med en gæld i størrelsesordenen 1 million kan en omlægning betale sig, hvis man forventer at blive boende mindst 3 år«, siger Lise Nytoft Bergmann, der understreger, at man skal søge rådgivning, før man kaster sit 4 pct.-lån overbord.

Samme melding lyder fra Realkredit Danmark.

Her peger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig på, at jo længere restløbetid, man har på sit lån, og jo større restgæld, desto større sandsynlighed for, at omlægning er en god idé.

Også aktuelt for 5 pct.
Har man kun 15 til 20 år tilbage, før lånet er afdraget, kan der være bedre muligheder for omlægning end til 3 pct. over 30 år, mener han.

»Her springer det 15-årige 2 pct.-lån og det 20-årige 2,5 pct.-lån således i øjnene«, siger Christian Hilligsøe Heinig.

2012 bød på en stor konverteringsbølge, hvor boligejere med 5 pct.-lån lagde om til 3,5 pct., som var toneangivende obligation sidste år.

Men der er stadig omkring 65.000 boligejere, der ligger inde med et lån på over 500.000 kroner til en rente på 5 pct. De bør også overveje at sige det op inden 30. april.

Tjent ind på knap 3 år

En omlægning fra 5 pct. til 3 pct. vil nemlig give omgående gevinst.

På et lån på 1 million med afdrag sparer man 440 efter skat om måneden på ydelsen, samtidig med at man skruer afdraget op med 600 kroner ekstra månedligt.

Ganske vist stiger restgælden også med 35.000 kroner ved en omlægning. Men forhøjelsen er tjent ind efter knap 3 år, siger Lise Nytoft Bergmann.

»Så vil man, uanset hvad der sker med renten, være bedre stillet med et 3 pct.-lån end med det gamle til 5 pct.«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden