Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyt EU-forslag vil gøre din bankkonto billigere

Alle skal have billigere og mere gennemskuelige bankkonti, mener kommission.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I fremtiden bliver det måske billigere at være dansk bankkunde.

EU-Kommissionen lancerer onsdag et forslag om billigere bankkonti, der lander lige midt i en ophedet, dansk debat. Forslaget skal give alle EU-borgere ret til at oprette en basal bankkonto, gøre det nemmere at skifte bank og gøre priserne mere gennemskuelige.

58 millioner uden en bankkonto

I Danmark opstod der i januar et socialt ramaskrig, efter at Danske Bank gik forrest og indførte gebyrer på almindelige kontoer. Borgere og politikere anklagede banken for at skubbe de svagest stillede væk. Den slags skal det være slut med, mener kommissionen.

»Ikke at have en basal bankkonto i dagens verden gør hverdagen sværere og dyrere. Forslaget vil give alle EU-borgere adgang til en basal bankkonto og gøre dem i stand til at deltage i det samfund, de lever i«, siger kommissær for det indre marked Michel Barnier.

I 2012 stod 58 millioner EU-borgere uden en bankkonto, selvom mere end halvdelen gerne vil have en.

Ifølge kommissionens forslag skal alle forbrugere, uanset deres økonomiske baggrund, have mulighed for at oprette en bankkonto, hvor det er muligt at modtage løn, pension og betale regninger.

Bankerne skal levere en basal konto enten gratis eller til »en rimelig pris«. Det er op til de enkelte medlemslande at definere, hvad der anses som en rimelig pris ud fra »indkomstniveau, afgifter og forbrugerpriser«.

»Ved at gøre det nemmere at sammenligne priser og skifte bank, håber vi, at der kommer bedre tilbud fra bankerne og lavere omkostninger for forbrugerne«, siger Michel Barnier.

Undersøgelser af kommissionen viser, at mange bankkunder har svært ved at sammenligne priser og ikke er klar over, hvor meget de betaler. Derfor skal der i hvert medlemsland være mindst én hjemmeside, hvor forbrugerne kan sammenligne priser.

Forbrugerne får samtidig mulighed for at oprette en bankkonto ved en bank i et andet EU-land.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) har lovet, at der inden sommer kommer et udspil, som ventes at lægge sig tæt op af kommissionens.

I EU-regi skal der først forhandles med parlamentet og medlemslandene, før det endelige lovforslag er klar.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden