Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PER FOLKVER
Foto: PER FOLKVER

tilfredshed. Forbrugerrådet er tilfreds med, at Dankortets fremtid tilsyneladende er ved at blive sikret i en aftale mellem bankerne og butikkerne.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Butikkerne vil redde dit Dankort

Forbrugerrådet: Regningen flytter fra bankkunderne over på butikskunderne.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Erhverv og banksektorens betalingstjeneste Nets er tæt på at indgå en aftale om Dankortets fremtid, der vil videreføre Dankortet som et billigt og effektivt betalingsmiddel.

Og planerne om at sikre fremtiden for det særlige danske betalingsmiddel hilses velkommen af Forbrugerrådet.

Femårig aftale

I følge TV2 Finans' oplysninger vil forretningerne samlet i brancheforeningen Dansk Erhverv over de næste fem år gradvist overtage alle omkostninger ved driften af Dankortet, og det betyder blandt andet, at gebyrerne for at bruge Dankortet for butikkerne vil blive fordoblet i løbet af de fem år.

Meningen er så ifølge oplysninger til Politiken.dk, at mens butikkerne betaler driften af Dankortet, skal bankerne/Nets fortsætte udviklingen af Dankortet.

Hidtil har regningen været fordelt fifty-fifty mellem de to parter efter en udregning af de samlede omkostninger, som Konkurrencestyrelsen foretager hvert år.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at detailhandelen altid har været glad for Dankortet«, siger markedsdirektør i Dansk Erhverv, Henrik Hyltoft, til politiken.dk.

LÆS ARTIKEL

Men derudover vil han kun bekræfte, at der er forhandlinger i gang mellem Dansk Erhverv og banksektoren med henblik på at fortsætte Dankortets udvikling, og at han forventer, at forhandlingerne er afsluttet umiddelbart efter påske.

Han vil heller ikke kommentere på, hvem der har taget initiativ til forhandlingerne om at redde Dankortet for fremtiden.

Men hos Forbrugerrådet er der udtalt tilfredshed med udviklingen.

Forbrugerrådet har ellers været kritisk over for, at bankerne i flere år hellere har villet markedsføre udenlandske betalingskort som Visa og Master Card, som de tjener mere på, end at sikre Dankortets beståen.

»Det har været en uheldig udvikling, for Dankortet er det bedste og billigste betalingsmiddel, forbrugerne har. Vi har fået en mundtlig orientering om aftalen, og ud fra det, vi har hørt, synes vi, det lyder fint«, siger direktør i Forbrugerrådet, Vagn Jelsøe til politiken.dk.

»Det er jo ligegyldigt, om forbrugerne kommer til at betale som bankkunder eller som butikskunder. Regningen ender hos forbrugerne under alle omstændigheder. Det vigtigste for os er, at Dankortet nu bliver fremtidssikret«, siger han.

Lidt malurt i bægeret vil Vagn Jelsøe dog gerne dryppe, og det er i forbindelse med den eksisterende dankortaftale, hvor i bankerne lovede at udvikle et såkaldt ungdomsdankort, som skulle være et debitkort, der ikke kunne overtrækkes.

Det er ikke sket.

»Vi har i stedet set bankerne udvikle ungdomskort som Visa Electron og andre typer, som blandt andet er dyre at bruge på nettet. Her kunne vi godt ønske os, at det gamle løfte om et ungdomskort nu blev indfriet«, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Nets, der driver Dankortet på vegne af bankerne.

I en kommentar til situationen siger TV2's finansredaktør Ole Krohn til TV2, at bankerne ikke længere vil bære omkostningerne ved at drive Dankortet, og så har detailhandlen altså valgt at redde Dankortet i stedet for at overlade markedet til store udenlandske selskaber som Mastercard og andre.

4,5 millioner danskere har et Dankort i dag. Det gør det til et af de mest benyttede betalingskort i EU målt på antal transaktioner per indbygger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden