Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
CARSTEN ANDREASEN (arkiv)
Foto: CARSTEN ANDREASEN (arkiv)

DYRERE. På blot en dag er prisen på at låne en million kroner blevet 13.000 kroner dyrere.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

13.000 mere per million: Amerikansk bank-melding betyder højere danske renter

De danske renter steg, efter centralbankens varsling om stop for obligationskøb.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Onsdagens meldinger fra den amerikanske centralbank kan få kontante konsekvenser for de danske boligejere.

Centralbankchefen Ben Bernanke vil sætte en stopper for centralbankens ekstraordinære opkøb af obligationer inden året er omme.

»Obligationskøbene har været med til at holde renten nede, hvorfor den umiddelbare markedsreaktion på den nye retorik da også var stigende renter«, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

LÆS OGSÅ

Hun kan torsdag morgen konstatere, at det også gælder de danske renter.

»Alene i forhold til onsdag vil hovedstolen være 13.000 kroner højere for et lån på en million kroner og den månedlige ydelse 50 kroner højere«, siger Lise Nytoft Bergmann.

Da markedet lukkede onsdag, handledes de 30-årige tre procent obligationer med og uden afdrag henholdsvis i kurs 97,0 og 95,8. Torsdag bliver de handlet i kurs 95,8 og 94,7.

Da markedet var på sit højeste i starten af maj, var kurserne helt oppe i henholdsvis 99,7 og 98,6.

»Kurserne er således faldet med næsten fire kurspoint i løbet af den seneste 1,5 måned og med 1,2 kurspoint siden i går. Det er mærkbart«, siger Lise Nytoft Bergmann.

42.000 mere i retsgæld

Kursfaldet betyder, at en boligejer, som skal optage et 30-årigt fastforrentet lån med afdrag på en million kroner, i dag vil få en hovedstol cirka 1.069.000 kroner og en månedlig ydelse efter skat på cirka 4.040 kroner.

Var lånet i stedet optaget i starten af maj, havde hovedstolen ligget på 1.027.000 kroner og den månedlige ydelse på 3880 kroner.

»De stigende renter har således betydet, at boligejere vil få en restgæld, som er 42.000 kroner højere i dag end for cirka 1,5 måned siden, og en ydelse som er 160 kroner højere«, siger Lise Nytoft Bergmann.

LÆS OGSÅ

De seneste ugers renteudvikling kan ifølge Realkredit Danmark bringe det afdragsfrie 3,5 procent-lån i spil igen, ligesom 3,5 procent lån med afdrag er på vej tilbage på hylderne.

»I hvert fald handles lånet her til morgen under kurs 100 - i går lå gennemsnitskursen på handelsdagen på 100,75 - altså et betydeligt kursfald siden i går. Vi skal tilbage til slutningen af februar for at finde det 30-årige 3,5 procent-lån med afdrag under kurs 100«, skriver cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden