Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kvinder tror ikke særlig meget på folkepensionen om 30 år, viser ny undersøgelse. Arkivfoto.
Foto: LARS HANSEN

Kvinder tror ikke særlig meget på folkepensionen om 30 år, viser ny undersøgelse. Arkivfoto.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder er mest pessimistiske: Tror at folkepensionen er død om 30 år

Kun 4 ud af 10 tror, at folkepensionen består, viser ATP-undersøgelse.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste års økonomiske krise har gjort os skeptiske over for en af hjørnestenene i den danske velfærdsmodel - nemlig folkepensionen.

LÆS ARTIKEL

Kun 4 ud af 10 danskere tror, at der stadig er folkepension til alle, når de ser 30 år frem i tiden. Det viser en undersøgelse, som den store offentlige pensionskasse ATP har lavet.

»Denne holdning er formentlig et resultat af de mange omfattende ændringer, der har fundet sted især de seneste 5-6 år«, siger Lars Bo Kaspersen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, til ATP's blad Faktum.

Bange kvinder
Det er især kvinderne, der ser sort på folkepensionens fremtid.

I undersøgelsen svarer 31 procent af kvinderne, at de finder det sandsynligt eller meget sandsynligt, at folkepensionen eksisterer om 30 år.

Knap halvdelen af mændene regner med, at ordningen også lever i 2043.

Myten om ældrebyrden
Kønsforskellen kommer ikke bag på Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab på Aalborg Universitet. Han mener, at kvinder på grund af deres generelt lavere indtægt er mere afhængige af folkepensionen end mænd.

»Kvindernes negative holdning til fremtiden på dette punkt forekommer at være udtryk for frygt og bekymring. De har har i årevis hørt på myten om en kommende ældrebyrde, og det er dét, de reagerer på«, mener professoren.

Han peger på, at ældrebomben reelt er demonteret som følge af en række politiske tiltag, hvilket de økonomiske vismænd er enige i.

»Ingen grundlæggende ændringer«

Men ikke desto mindre er befolkningen usikker. Og usikkerhed om folkepensionen kan i yderste konsekvens være begyndelsen til enden for den solidariske, skattefinansierede velfærdsmodel, mener Lars Bo Kaspersen.

LÆS ARTIKEL

Fra politiske side prøver socialminister Karen Hækkerup (S) at berolige danskerne:

»Der er heldigvis meget bred politisk opbakning til den danske folkepensionsmodel, og der er ingen planer om grundlæggende ændringer«, siger hun til Faktum.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden