Kvinder tror ikke særlig meget på folkepensionen om 30 år, viser ny undersøgelse. Arkivfoto.
Foto: LARS HANSEN

Kvinder tror ikke særlig meget på folkepensionen om 30 år, viser ny undersøgelse. Arkivfoto.

Privatøkonomi

Kvinder er mest pessimistiske: Tror at folkepensionen er død om 30 år

Kun 4 ud af 10 tror, at folkepensionen består, viser ATP-undersøgelse.

Privatøkonomi

De seneste års økonomiske krise har gjort os skeptiske over for en af hjørnestenene i den danske velfærdsmodel - nemlig folkepensionen.

LÆS ARTIKEL

Kun 4 ud af 10 danskere tror, at der stadig er folkepension til alle, når de ser 30 år frem i tiden. Det viser en undersøgelse, som den store offentlige pensionskasse ATP har lavet.

»Denne holdning er formentlig et resultat af de mange omfattende ændringer, der har fundet sted især de seneste 5-6 år«, siger Lars Bo Kaspersen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, til ATP's blad Faktum.

Bange kvinder
Det er især kvinderne, der ser sort på folkepensionens fremtid.

I undersøgelsen svarer 31 procent af kvinderne, at de finder det sandsynligt eller meget sandsynligt, at folkepensionen eksisterer om 30 år.

Knap halvdelen af mændene regner med, at ordningen også lever i 2043.

Myten om ældrebyrden
Kønsforskellen kommer ikke bag på Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab på Aalborg Universitet. Han mener, at kvinder på grund af deres generelt lavere indtægt er mere afhængige af folkepensionen end mænd.

»Kvindernes negative holdning til fremtiden på dette punkt forekommer at være udtryk for frygt og bekymring. De har har i årevis hørt på myten om en kommende ældrebyrde, og det er dét, de reagerer på«, mener professoren.

Han peger på, at ældrebomben reelt er demonteret som følge af en række politiske tiltag, hvilket de økonomiske vismænd er enige i.

»Ingen grundlæggende ændringer«

Men ikke desto mindre er befolkningen usikker. Og usikkerhed om folkepensionen kan i yderste konsekvens være begyndelsen til enden for den solidariske, skattefinansierede velfærdsmodel, mener Lars Bo Kaspersen.

LÆS ARTIKEL

Fra politiske side prøver socialminister Karen Hækkerup (S) at berolige danskerne:

»Der er heldigvis meget bred politisk opbakning til den danske folkepensionsmodel, og der er ingen planer om grundlæggende ændringer«, siger hun til Faktum.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce