Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

RENTEDYK. Selv om ECB og Nationalbanken har sat udlånsrenten ned, betyder det ikke lavere renter til almindelige bankkunder.
Foto: THOMAS WILMANN

RENTEDYK. Selv om ECB og Nationalbanken har sat udlånsrenten ned, betyder det ikke lavere renter til almindelige bankkunder.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rekordlav rente: Derfor får du ikke et billigere lån i banken

Det smitter ikke automatisk af på forbrugerne, at Nationalbanken sænker renten.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dit bolig- eller billån i banken bliver ikke billigere af, at Nationalbanken torsdag fulgte efter Den Europæiske Centralbank (ECB) og satte sin udlånsrente ned til 0,2 procent - tæt på det laveste niveau i historien.

LÆS ARTIKEL

For de danske banker har ikke i øjeblikket behov for at låne penge af Nationalbanken.

Det er en af forklaringerne på, at den rekordlave rente i både Danmark og eurozonen ikke slår igennem på de renter, du betaler som bankkunde.

Mest for sydeuropæere
»Der er kun få kunder, der låner penge i øjeblikket. Og de danske banker har i forvejen har et overskud af likviditet på 100 milliarder kroner, som er placeret i Nationalbanken til en negativ rente på -0,1 procent«, forklarer Lone Kjærgaard, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Når ECB sænker renten på udlån, kommer det primært de sydeuropæiske banker og deres kunder til gode, fordi de har svært ved at skaffe penge. Det gælder ikke på samme måde i Danmark.

»Der er mange renter, Nationalbanken kan skrue på. Men udlånsrenten, som blev sat ned i går, betyder ikke så meget for de renter, kunderne i bankerne får«, siger Lone Kjærgaard.

Det gør derimod konkurrencesituationen mellem bankerne.

Sikkert er billigst
Netop fordi danskerne generelt låner få penge i øjeblikket, kæmper bankerne om at få fat i de kunder, der gerne vil låne, og som vel at mærke er kreditværdige.

LÆS ARTIKEL

Det betyder, at du som kunde skal se dig godt for og undersøge markedet for det bedste tilbud, inden du låner penge.

Men mange oplever alligevel, at de betaler en høj rente for at låne i banken?

»Vi mener jo, at bankrenterne generelt er lave for tiden - et andelsboliglån kan for eksempel fås helt ned til 5 procent. Men rentesatserne stiger, jo mindre sikkerhed, der er for lånet. Derfor er forbrugslån de dyreste, det er naturligt«, siger Lone Kjærgaard.

Store tab

Det får altså ikke bankrenterne til at falde, at Nationalbanken sænker sin udlånsrente. Hvad kan så gøre banklån billigere?

»Bankerne har generelt store tab på kunderne i øjeblikket som følge af krisen. Og når indtjeningen skal holdes oppe, er det svært at sænke renterne«, siger Lone Kjærgaard og fortsætter:

LÆS OGSÅ

»Når det på et tidspunkt begynder at gå bedre i samfundet, med færre tab, lavere ledighed og mere aktivitet i erhvervslivet og på boligmarkedet, så er der også plads til at sænke rentemarginalen. Og så har den underliggende konkurrencesituation selvfølgelig også betydning«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden