Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Mette Dreyer
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pas på dine likes på Facebook: De afslører alt om dig

Forskere kan afsløre politiske, seksuelle, religiøse og personlige træk hos hver enkelt bruger.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sætter du 58.000 frivillige Facebookbrugere til at fortælle om sig selv og samtidig udvikler en selvlærende algoritme, der analyserer, hvad de liker på Facebook, har du pludselig et redskab, der med 85 procents sikkerhed kan afgøre, hvilken politisk observans en hvilken som helst Facebook-bruger har. Højre- eller venstreorienteret.

95 procents træfsikkerhed Med 95 procents træfsikkerhed kan den fortælle, om du er sort eller hvid, mens sandsynligheden for, om du er homo- eller heteroseksuel er på 88 procent.

Og det er kun et spørgsmål om tid, før den skræmmende metode spredes til markedsføringsvirksomheder i den kommercielle verden, så den enkelte bruger på Facebook kan få endnu mere personligt målrettede reklamer og henvendelser.

Analysemetoden omtales i det amerikanske videnskabelige tidsskrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).

LÆS ARTIKEL

»Vi viser, at lettilgængelige digitale registreringer af adfærd som Facebook likes kan bruges til automatisk og præcist at forudsige en række meget følsomme personlige egenskaber herunder seksuel orientering, race, religiøse og politiske holdninger, personlighedstræk, intelligens, lykke, misbrug af stoffer, forældres separation, alder og køn« fremgår det af rapporten.

De 58.000 frivillige har indvilget i at afgive deres Facebook Likes og detaljerede oplysninger om deres demografiske profiler, det vil sige race, køn bopæl osv. og desuden har de deltaget i flere test og analyser af deres personlighed.

Dernæst har forskerne sammenlignet personernes Facebook likes med de andre data, de har indhentet om hver enkelt og lagt hele herligheden ind i et beregningsprogram, en algoritme, der med løbende tilretninger er blevet mere og mere nøjagtigt.

Her er et eksempel på, hvordan algoritmen karakteriserer intelligenskvotienten hos folk, der liker forskellige ting:

Høj intelligens

Lav intelligens

The Godfather

Jason Aldean

Mozart

Tyler Perry

Thunderstorms

Sephora

The Colbert Report

Chiq

Morgan Freemans Voice

Bret Michaels

The Daily Show

Clark Griswold

Lord Of The Rings

Bebe

To Kill A Mockingbird

I Love Being A Mom

Science

Harley Davidson

Curly Fries

Lady Antebellum

I rapporten understreger forskerne, at de kun har brugt likes på Facebook som grundlag for deres resultater, men at andre former for digitale spor, som vi efterlader os på nettet, sandsynligvis kan bruges på samme måde.

Det kan være din browsing historie, dine søgninger eller dine køb online.

Teknikken kan have både fordele og ulemper.

Blandt fordelene nævner forskerne muligheden for, at virksomheder ved at forudsige brugernes individuelle egenskaber og præferencer på en række områder kan anvende oplysningerne om hver enkelt til at forbedre mange produkter og tjenesteydelser.

For eksempel kan netbutikker designes til at gøre oplvelesen bedre for den enkelte, og også relevansen af reklamer til den enkelte kan blive større.

For eksempel i reklamer for forsikring på nettet kan afsenderen fremhæve sikkerheden, når afsenderen ved, at modtageren er følelsesmæssigt ustabil.

Her er et andet eksempel, der viser, hvordan brugere fordeler deres likes afhængig af, om de er individuelle konkurrencemennesker eller er mere fællesskabsorienterede.

Konkurrenceindivid

Fællesskabsorienteret

I Hate Everyone

Compassion International

I Hate You

Logan Utah

I Hate Police

Jon Foreman

Friedrich Nietzsche

Redeeming Love

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Timmy South Park

Pornography Harms

Atheism / Satanism

The Book Of Mormon

Prada

Circles Of Prayer

Sun Tzu

Go To Church

Knives

Christianity

Julius Caesar

Marianne Williamson

På den anden side kan værktøjet have »betydelige negative implikationer, da det let kan anvendes over for et stort antal brugere, uden at de har givet samtykke til indsamling af oplysningerne og uden at de er blevet orienteret om det«.

Kommercielle virksomheder, statslige institutioner eller endda ens egne Facebook-venner vil også kunne bruge værktøjet til at definere data om dig, for eksempel din intelligens, seksuelle orientering eller politiske synspunkter, som du nok ikke har haft til hensigt at dele.

»Man kan forestille sig situationer, hvor sådanne forudsigelser, selv om de er forkerte, kan udgøre en trussel mod den enkeltes trivsel, frihed eller endog liv. Vigtigere endda er, at på grund af den stadigt stigende mængde af digitale spor, som mennesker efterlader på nettet, bliver det vanskeligt for den enkelte at styre, hvilke af deres egenskaber, der bliver afsløret. For eksempel er det ikke nok at undgå direkte at signalere ens homoseksuelle præferencer på Facebook. Med værktøjet kan andre afsløre dem alligevel«, konkluderer forskerne i rapporten.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden