Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LARS KRABBE (arkiv)
Foto: LARS KRABBE (arkiv)

Rod. Tjek forsikringerne med jævne mellemrum, så du hverken er over- eller underforsikret - eller betaler mere end du kunne slippe for andetsteds.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan betale sig: Tjek dine forsikringer mindst hvert andet år

Der kan være gode penge at spare ved at gå sine forsikringer igennem.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indboforsikring, ulykkesforsikring, rejseforsikring, bilforsikring og husforsikring.

Der kan stå mange forskellige slags forsikringer på betalingsserviceoversigten, og selv om vi er nok så gode til at få dem tegnet, så er det de færreste, der ændrer på dem, når først de er i hus.

LÆS ARTIKEL

»Alt hvad der har med pensioner og forsikringer har lavinteresse hos folk. Det er ikke fordi vi ikke er gode til at handle, for vi danskere er jo krejlere og vil gerne spare, hvor vi kan, men forsikringer orker vi bare ikke, fordi vi forestiller os, at det er meget besværligt at ændre på«, fortæller forsikringskonsulent hos brancheorganisationen Forsikring & Pension, Riccardo Krogh Pescatori.

En undersøgelse, som YouGov har lavet for Forsikring & Pension, viser, at kun ni procent af danskerne er villige til at skifte forsikringsselskab, hvis de sparer mindre end 500 kroner. For flertallets vedkommende skal der dog en langt større besparelse til. 19 procent mener, at en årlig besparelse mellem 500 og 1.000 kroner er nok, mens 28 procent svarer, at de skal have en årlig besparelse på mere end 1.500 kroner, før de vil være interesserede i at skifte forsikringsselskab.

»Der skal være et økonomisk incitament, før folk gider at gøre noget ved, men man kan sagtens spare langt mere end 500 kroner. For mange ville det bestemt kunne svare sig at gå forsikringerne igennem med jævne mellemrum«, siger Riccardo Krogh Pescatori.

Trænger forsikringerne til et gennemsyn, er der hjælp at hente i www.forsikringsguiden.dk, der er udviklet af Forsikring & Pension i samarbejde med Forbrugerrådet. Her kan man ved at indtaste sine risikooplysninger og dækningsønsker sammenligne forsikringsvilkår og priser for de mest almindelige forsikringer blandt 14 af de største skadesforsikringsselskaber i Danmark.

»Her kan man indtil videre lave sammenligninger på bilforsikringer, husforsikringer, indboforsikringer, fritidshusforsikringer og ulykkesforsikringer, og senere vil andre komme til - som eksempelvis ejerskifteforsikringer«, fortæller Riccardo Krogh Pescatori og giver nedenstående råd til, hvor ofte man bør gå sine forsikringer igennem:

Tjek hvert andet år
Riccardo Krogh Pescatori anbefaler, at man overordnet set bør gå sine forsikringer igennem hvert andet år.

»Hvis det alene er med det økonomiske aspekt for øje, så vil det være en meget god tommelfingerregel«, siger han.

»Det kan være, at der er kommet nye spillere på banen, nye produkter eller bedre tilbud hos andre selskaber. Få lavet en sammenligning af tilbud fra flere selskaber og vælg det, der passer dig bedst«.

Tjek efter behov
Investerer man i ejendom, ny bil, motorcykel, båd, fritidshus eller får man en hund, en kat eller et andet kæledyr, vil det også være nødvendigt at tjekke sine forsikringer, så man er dækket ind, hvis uheldet skulle være ude.

»Har du været ude og investere i smykker eller kunst, skal du kigge på om din forsikringssum er tilstrækkelig høj. Det er i det hele taget vigtigt i forhold til nyanskaffelser løbende at få tjekket, om forsikringssummen skal skrues op eller tilpasses«, fortæller Riccardo Krogh Pescatori og forklarer, det i nogle tilfælde også vil gælde, når man har købt ny cykel.

LÆS ARTIKEL

»Mange køber i dag dyre racercykler og mountainbikes, og det er ikke sikkert, at de er dækket ind under den almindelige indboforsikring, hvor der typisk er en sumbegrænsning på 13.000 kroner ved tyveri af cykler«.

Har man købt en værdifuld cykel, kan det derfor svare sig at købe en tillægsforsikring, hvor summen udvides, fortæller forsikringskonsulenten.

Tjek ved livsændringer
Ændringer i privatlivet kan også få indflydelse på ens forsikringsforhold, og det kan derfor godt betale sig at gå sine forsikringer igennem, hvis man er flyttet sammen, gået fra hinanden eller har fået børn.

»Er du blevet skilt, skal du formentlig have din indboforsikring nedjusteret eller have tegnet en helt ny forsikring, mens man ved familieforøgelse måske skal have kigget på sin ulykkesforsikring«, fortæller Riccardo Krogh Pescatori og råder folk til at kontakte deres forsikringsselskab hver gang, der sker en ændring i ens familieforhold, så man hverken er under- eller overforsikret.

Har man børn, der lige er flyttet hjemmefra, bør man også se på sine forsikringsforhold - både for sin egen, men også for børnenes skyld, understreger forsikringskonsulenten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Unge er medforsikret på deres forældres indbosforsikring, indtil de er fyldt 21 år - uanset om de bor ude eller hjemme, men derefter skal de have deres egen forsikring«, forklarer han og tilføjer, at interessen for forsikringer er endnu mindre hos unge, hvorfor mange ofte glemmer eller fravælger at tegne en forsikring.

SE GUIDE

»Og det kan godt gå hen og blive dyrt. Det kan godt være, at man ikke mister det store, hvis der er indbrud på ens sparsomt indrettede kollegieværelse, men det kan være katastrofalt økonomisk, hvis man kommer til at gøre skade på andre og modtager erstatningskrav i forbindelse med personskade uden at have en forsikring«.

Forsikringskonsulenten vil derfor råde unge til som minimum at tegne en ulykkesforsikring.

»Det kan bestemt godt vise sig at betale sig«, siger han.

Tjek for overforsikring

Det er ikke kun for at sikre, at man er dækket i tilfælde af uheld, at man bør gå sine forsikringer igennem. Man bør også tjekke, om man eventuelt skulle være overforsikret nogle steder.

Det gælder eksempelvis rejseforsikringer, fortæller Riccardo Krogh Pescatori.

»Lige præcis på rejseforsikringsområdet er folk rimelig godt dækket ind - og der er ovenikøbet en tendens til, at folk ligefrem er overforsikret, fordi de måske både har en rejseforsikring via deres kreditkort i banken, en gennem deres indboforsikring og desuden ender med at købe en, inden de tager af sted, fordi de kommer i tanke om, at sådan en skal man have, når man rejser«, forklarer han.

Rådet lyder derfor, at man tjekker sine mange forskellige forsikringsaftaler igennem og skærer ned, så man kun har en enkel rejseforsikring. Den skal man så til gengæld sørge for at justere alt efter, hvor man rejser hen.

»Nogle årsrejseforsikringer har kun Europadækning, så skal man til USA eller Asien, bør man sørge for at få den opgraderet til en verdensdækning«, anbefaler Riccardo Krogh Pescatori.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mange sommerhusejere kan også med fordel gå deres forsikringer igennem og se, om der eventuelt kan være en fordel i at opsige visse dele af forsikringen for sommerhuset.

»Er der lån i huset, skal det som minimum være brandforsikret, men derudover behøver man jo ikke at have flere forsikringer«, fortæller Riccardo Krogh Pescatori.

»Mange får hele pakken, når de køber en bolig, men der kunne man overveje, om man kun behøvede noget af den, når man har med et sommerhus at gøre«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden