Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: THOMAS BORBERG
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Se om det nye pensions-loft rammer dig

Det nye loft over ratepensioner tvinger folk med mellemindkomster til at ændre opsparingen.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tjener du omkring 400.000 kr. om året - og følger du tommelfingerreglen om at lægge 15 procent til side til alderdommen - bliver du ramt af nye pensionsregler.

I hvert fald, hvis du sparer op på en ratepension.

I den nye finanslov halveres det beløb, som hvert år kan sættes ind på en ratepension med skattefradrag - fra det nuværende loft på 100.000 kr. til 55.000 kr., svarende til 4.583 kr. om måneden.

LÆS ARTIKEL

Flere almindelige mennesker
Det betyder, at cirka 200.000 lønmodtagere vil overskride beløbsgrænsen, viser brancheorganisationen Forsikring & Pensions opgørelse af indbetalingerne til ratepension i 2010.

»I forhold til loftet på 100.000 kr. er der nu flere almindelige mennesker, der bliver omfattet«, siger Jan V. Hansen, underdirektør i Forsikring & Pension.

LÆS ARTIKEL

I alt indbetalte lønmodtagere sidste år 5,4 milliarder kr. 'udover' de første 55.000 kr., som altså nu bliver loftet.

Mange har livrente i forvejen
Pensionsselskaberne forventer, at en del af disse milliarder i stedet kanaliseres over i en anden type opsparing, nemlig livrente med livsvaring udbetaling.

Denne form for pensionsopsparing er den eneste, hvor der ikke er en grænse for den skattebegunstigede indbetaling.

»I forvejen har knap 90 procent af dem, der rammes af loftet over ratepensionen, en livrente ved siden af. Det er altså ikke et ukendt produkt, og vi forventer, at størstedelen flytter det overskydende beløb over på en livrente«, siger Jan V. Hansen.

LÆS ARTIKEL

Mindre gæld eller sommerhus

I branchen forventer man dog også, at det lavere loft vil medføre, at danskernes samlede pensionsopsparing bliver mindre.

En del af dem, der ikke længere kan få fradrag ud over 55.000 kr., vil i stedet vælge at øge deres forbrug eller bruge pengene på at nedbringe gæld.

»Der kan også være nogen, der sparer op udenfor pensionssystemet i aktier eller investeringsbeviser, sætter pengene i banken eller køber et sommerhus« siger Jan V. Hansen.

GUIDE

Oven i de 200.000 lønmodtagere, der sparer mere end 55.000 kr. op årligt på en ratepension, kommer der knap 260.000 selvstændige erhvervsdrivende.

Det er endnu uklart, hvordan de bliver stillet i forhold til det nye loft.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden