Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Flere vælger livrente frem for ratepension

For første gang foretrækker flest at være garanteret livslang pension.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi vil være sikre på penge hver måned, indtil vi dør.

Flest danskere foretrækker nu for første gang i årevis en pension, hvor de får pengene udbetalt i små portioner resten af livet – en såkaldt livrente – frem for at få det hele udbetalt på én gang, når de forlader arbejdsmarkedet.En undersøgelse, som ATP har gennemført i maj, viser, at 38 procent foretrækker livrente. 36 procent ønsker ratepension, som typisk udbetales månedsvis over en tiårig periode, mens kun 26 procent helst vil have en kapitalpension, hvor alle pengene udbetales på én gang.

VI har udsigt til at leve længere
Det er en fuldkommen omvæltning i danskernes syn på pension.

Da samme undersøgelse blev gennemført i 2005, kom livrente ind på sidstepladsen, mens den nye bundskraber, kapitalpension, dengang lå på førstepladsen.

Det skyldes stort fokus på, at vi har udsigt til at leve længere og dermed være længere tid på pension, mener ATP.

»Vi lever længere og længere, og det vil fortsætte sådan. Dermed stiger risikoen for, at pengene løber ud, inden man dør. Det er positivt, at folk har forstået, at det ikke nytter at have en fest i de første 10 år og så mangle penge derefter«, siger analysechef Ole Beier Sørensen fra ATP.

Livrente er garanterede produkter
Finanskrisen kan også have betydning:

»Mange har set, at det er en god ide at undgå at sidde med hele risikoen selv. Ratepensioner har typisk markedsrente, som stiger og falder i takt med økonomiens op- og nedture, mens livrente er garanterede produkter, hvor man får det samme, uanset hvad der sker«, siger Ole Beier Sørensen.

Han peger på, at det samtidig kan have en virkning, at der i 2010 blev indført et loft over årlige pensionsindbetalinger. Det har især berørt en lille gruppe med meget store pensionsindbetalinger, men det kan ikke være hele forklaringen.

Meget tyder på, at der er handling bag danskernes ord om, at de foretrækker livrente.

Danskerne placerer således kun 15 procent af deres indbetalinger i kapitalpension, mens 41 procent gik til livrenter, som dermed truer ratepensions førsteplads med 43 procent af indbetalingerne. Det viser et skøn fra brancheforeningen Forsikring og Pension for 2010.

Popularitet er problematisk

Men livrenters popularitet er imidlertid problematisk, vurderer en af landets førende privatøkonomer:

»Livrente bliver mere populært, fordi det tiltaler folk, at de kan læne sig tilbage og vide, at de får udbetalt penge resten af livet. Men livrente er oftest dyrere end for eksempel ratepension, for man skal leve længere end gennemsnitslevealderen for at få alle sine indbetalte penge igen. Og hvis man har sin pension hos Nordea eller Danske Bank, går de penge, man ikke får udbetalt, direkte til deres aktionærer. Så ville det være bedre at købe statsobligationer, som man er sikker på, at familien arver«, siger direktør Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg.

Den tankegang er irrelevant for de fleste, mener Ole Beier Sørensen:

»En livsvarig pension er som en brandforsikring. Hvis huset brænder, får du penge, men du ærgrer dig ikke, hvis du aldrig får brug for den«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden